Eigen vermogen

Eigen middelen zijn cruciaal voor financiering.
Eigen vermogen is de eigen inbreng of de inbreng van vrienden of familie. Dit vermogen zal meestal bestaan uit geld, maar kan ook uit bijvoorbeeld gebouwen, voertuigen of gronden bestaan.

Persoonlijke middelen

Het zijn de middelen die u zelf inbrengt in de onderneming. Denk hierbij aan uw spaargeld, maar bijvoorbeeld ook aan een voertuig dat u nu voor de zaak gaat gebruiken.

Hoeveel u zelf inbrengt, varieert van sector tot sector. Ga uit van een financiering met eigen middelen van minimaal 10 % tot maximaal 40 %.

Tip: Hou een financiële reserve die gelijk is aan een bedrag van 3 tot 6 maanden persoonlijke uitgaven en zakelijke kosten. Gebruik deze reserve bijvoorbeeld als een belangrijke klant niet tijdig betaalt. 

Inbreng van familie en vrienden

Ook de inbreng van familie en vrienden is een belangrijke bron van startkapitaal. Want u hebt met hen ongetwijfeld al over uw plannen gesproken. En natuurlijk geloven zij in u en willen zij u steunen. In principe is het ook makkelijker om aan bekenden geld te vragen dan aan een wildvreemde. Spreek voordien goed af of het geld een gift is of een lening - en onder welke voorwaarden u de terugbetaling zult doen.

Tip: Wie als vriend, kennis of familielid via de Winwinlening uitgegeven door ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) geld leent aan een ondernemer, krijgt een jaarlijkse belastingkorting van 2,5 % op het openstaande kapitaal.

Kunt u voor het startkapitaal van uw eigen onderneming geen of te weinig eigen vermogen inbrengen? Dan kunt u zich richten tot externe partijen om vreemd vermogen aan te trekken.

Vreemd vermogen

Vreemd vermogen bestaat uit geleend geld van investeerders. U zult hen hiervoor dus ‘iets’ moeten teruggeven. Dat kan bijvoorbeeld een bedrag met rente zijn, een aandeel of inspraak in het bestuur.

Bancaire financiering en subsidies

Tijdens de opstartfase van uw onderneming zal uw bank een belangrijke rol spelen in de financiering. Denk aan een financiering op korte of lange termijn, financiële leasing, … Aarzel dus niet om uw plannen voor te leggen aan uw bankier. U krijgt van hem ook alle relevante informatie over overheidssteun, subsidies, premies en andere fiscale voordelen.

Durfkapitaalverstrekkers

Vraagt de oprichting van uw onderneming om een investering met een hoog risico en is uw economische potentieel groot? Spreek dan een durfkapitalist aan.

Crowdfunding

Letterlijk betekent crowdfunding ‘financiering’ door de ‘massa’. Hebt u een briljant idee en zoekt u nu alleen nog de nodige financiële middelen?

Stel dan uw project voor op een crowdfundingplatform zoals MyMicroInvest of HelloCrowd! en overtuig zoveel mogelijk mensen om u en uw idee financieel te steunen.

Alle geheimen over crowdfunding ontdekken? Expert Rik Van Schoors vertelt er u alles over.