De taxshift brengt ook voor u als zelfstandige of ondernemer heel wat veranderingen met zich mee. Zo zijn de loonkosten gedaald.
Maar wat verandert er nog precies?

De voordelen van de taxshift op een rijtje

Het belangrijkste voordeel van de taxshift is ongetwijfeld de daling van de loonkosten. Dat komt door een aantal factoren:

  • De werkgeversbijdrage daalt

Goed nieuws voor u als zelfstandige: de werkgeversbijdrage daalt geleidelijk van 32,4% naar 25%. Voor lage lonen ligt dat zelfs nog lager (bron tabel: Voka).

bron: Voka

  • Geen patronale bijdrage voor een eerste aanwerving

De overheid wil ondernemers aanmoedigen om meer aanwervingen te doen. Personeel in dienst nemen heeft voortaan zo zijn voordelen. Sinds januari betaalt u geen patronale werkgeversbijdragen meer op een eerste aanwerving, en dat voor onbepaalde duur. Let wel: de aanwerving moet gebeuren voor 2020.

Ook als u een tweede tot vijfde aanwerving doet, kunt u rekenen op een vermindering van werkgeversbijdragen. Zo betaalt u bijvoorbeeld voor de aanwerving van een zesde werknemer 1.000 EUR in het eerste tot vijfde kwartaal, 400 EUR in het  zesde tot negende kwartaal en helemaal niets in het tiende tot dertiende kwartaal.

  • Daling sociale lasten

Uw sociale bijdragen verminderen. Het tarief verlaagt geleidelijk van 22 naar 20,5% in 2018 (elk jaar een daling met 0,5%).

  • Verhoging van de investeringsaftrek

Hebt u recht op de investeringsaftrek? Dan kunt daar nog voordeel uit slaan. Die aftrek is namelijk gestegen van 3,5% voor zelfstandigen en 4% voor kmo-vennootschappen naar 8%.

De keerzijde van de taxshift

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan de taxshift.

  • Verhoging van de roerende voorheffing

De roerende voorheffing is gestegen van 25% naar 27%. Een extra belasting dus. Handig om te weten: de roerende voorheffing op de liquidatiereserve bedraagt wel nog steeds 10%, een extra reden dus om dat spaarpotje aan te leggen.

  • Verhoging btw op elektriciteit

De btw op elektriciteit steeg van 6 naar 21%. Bent u wel btw-plichtig, dan kunt u de btw aftrekken en voelt u daar dus niets van in uw portemonnee. Bent u vrijgesteld van btw, dan zult u die extra belasting wel betalen.

  • Verhoging dieselprijzen

De prijs van een dieseltank (50 l) zal geleidelijk aan stijgen. (+ 2 EUR in 2016 en 2017, + 3 EUR in 2018). Aan de keerzijde zullen de benzineprijzen tegen 2018 dalen met 3,90 EUR.

  • Meer belastingen?
Sociale lasten zijn een kost voor uw onderneming, en drukken dus uw belastingen. Gelukkig zijn er tal van manieren om extra kosten te maken en zo die extra belastingen te vermijden.