In België horen we vaak dat bijna de helft van de faillissementen het gevolg is van een gebrek aan liquiditeiten. Bestaat er dan een gemakkelijke oplossing om uw dagelijkse activiteiten doeltreffender te beheren? Jonathan De Vos, specialist Sales en Marketing bij BNP Paribas Fortis, vestigt de aandacht op CODA en de voordelen ervan voor ondernemers.

Wat is CODA precies?

"CODA is een soort elektronisch standaardrapport van Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector. Het bestand bevat de gegevens van de rekeninguittreksels en hun bijlagen. CODA is compatibel met de meeste boekhoudpakketten. De tool registreert op een gestructureerde manier alle bewegingen op de bankrekening en geeft ze een specifieke code. Het gaat om een Belgisch formaat waarvan de Europese tegenhanger XML heet."

Wat zijn de voordelen van CODA voor het beheer van de bedrijfsactiviteit?

"Dankzij deze tool heeft de ondernemer aan het einde van de dag meteen zicht op de toestand van zijn kasmiddelen. Alle inkomende en uitgaande transacties worden geïdentificeerd, gereconcilieerd en automatisch in de bedrijfsboekhouding geboekt."

"Zo wint de ondernemer niet alleen tijd maar ook geld. Zelfstandigen of kmo-zaakvoerders kunnen zelf foutloos en nauwgezet opvolgen of hun klanten al dan niet betaald hebben. Ze kunnen hun klanten bovendien sneller tot betaling aanmanen en worden dan ook sneller betaald."

Is CODA voor ondernemers een oplossing voor dagelijks gebruik?

"We zien vaak dat ondernemers wel de mogelijkheid hebben om CODA te gebruiken, maar het niet doen. Ik denk dat ze de tool niet genoeg kennen. Veel ondernemers beschikken over een krachtig boekhoudpakket maar gebruiken de automatische functies van CODA niet. Ze blijven de inkomende en uitgaande betalingen op hun bankrekening manueel reconciliëren en gebruiken daarbij vaak papieren uittreksels. Zo verliezen ze niet alleen veel tijd, maar ook geld en energie."

"Zoals ik al zei kunnen ze met CODA hun boekhouding en dus hun bedrijfsactiviteit sneller en nauwkeuriger opvolgen." CODA is een zeer nuttige oplossing, met name voor zelfstandigen en kmo's met een groot aantal leveranciers en klanten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van overschrijvingen met gestructureerde mededelingen.

"De tool is geschikt voor intern gebruik in ondernemingen, maar maakt ook het werk van boekhouders en boekhoudkantoren een stuk gemakkelijker. De gegevens in de rekeninguittreksels worden geautomatiseerd, zodat de gebruiker ze in enkele kliks kan overmaken aan de boekhouder, fiscalist of partners van de onderneming. Zo geeft de tool snel een op maat gesneden overzicht van de kasmiddelen."