Elk kwartaal krijgen zelfstandigen en vennootschappen de mogelijkheid om voorafbetalingen belastingen te doen, een formaliteit die in 2017 nog belangrijker wordt. De tarieven van de bonificatie en belastingvermeerdering worden dan immers verhoogd, aldus Sofie Claeys, Product Manager Professional Credits bij BNP Paribas Fortis.

Een interessantere bonificatie

De Federale Overheidsdienst Financiën biedt belastingplichtigen de mogelijkheid om voorafbetalingen belastingen te doen. Daar bestaan bonificatietarieven voor. In 2016 bedroeg de gemiddelde bonificatie 1,125%. Dat percentage zal nu verhoogd worden tot minimaal 2,25%.

 

"Natuurlijke personen kunnen in aanmerking komen voor een vermindering op de belastingen die ze moeten betalen, dat wordt ook wel 'bonificatie' genoemd." Maar die bonificatie vermindert wel naarmate het jaar vordert. “Ik raad dus aan om de belastingen helemaal vooraf te betalen vanaf het eerste kwartaal, als die nog niet via de inhouding van de bedrijfsvoorheffing werden vereffend.”

Voor de vennootschappen geldt die belastingvermindering echter niet. Zij hebben dus geen recht op een bonificatie als zij voorafbetalingen doen. Opgelet: de belastingvermeerdering is wel van toepassing voor vennootschappen die onvoldoende of geen voorafbetalingen doen.

Een hogere belastingvermeerdering

Een extra belasting of een 'belastingvermeerdering' is van toepassing als zelfstandigen, hun meewerkende echtgenoot, bedrijfsleiders of vennootschappen onvoldoende voorafbetalingen doen in het belastingjaar van hun beroepsinkomsten. De vermeerdering wordt dan berekend aan de hand van een referentierentevoet die door de Europese Centrale Bank wordt bepaald.

Vanaf 2017 wil de federale regering zelfstandigen en vennootschappen meer aansporen om voorafbetalingen te doen. De fiscus slaat en zalft en berekent uw eventuele belastingvermeerderingen nu tegen een referentierentevoet die dubbel zo hoog is als in 2016. Toen gold een tarief van0,5%, tegenover minstens 1% in 2017.

"Dat betekent dat de belastingvermeerdering voor wie onvoldoende of geen voorafbetalingen doet, in 2017 minstens zal verdubbelen in vergelijking met 2016. Zoals we al aanhaalden, zal die belastingvermeerdering naar minstens 2,25% klimmen." Het is voortaan dus interessanter voor zelfstandigen en vennootschappen om hun belastingen vooraf te betalen.

Voorafbetalingen zonder uw liquiditeiten aan te spreken

Zelfstandigen en vennootschappen hebben niet altijd de nodige liquiditeiten om voorafbetalingen te doen. Zij investeren in de ontwikkeling van hun activiteit, betalen liever hun sociale uitgaven of krijgen soms af te rekenen met wanbetalers.

Professionals maken dus vaak gebruik van een lening om hun liquiditeiten beschikbaar te houden. De bank doet dan de stortingen aan de Administratie van Belastingen en u kunt dan in uw eigen tempo, volgens uw budget terugbetalen. U kunt bovendien een belastingvoordeel genieten, de interesten op de lening zijn immers fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.