Vandaag vertelt Greta Denolf, Marketeer bij AG Insurance - Market Development Business Life Insurance, u alles over individuele pensioentoezegging of kortweg IPT. En dat is net op tijd als uw bedrijf een goed jaar achter de rug heeft. Besteed uw winst wijs. 

IPT of VAPZ? Wat is het verschil?

Greta: “VAPZ, of het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, is ook een spaarplan voor later. En zoals de naam al doet vermoeden, is het enkel voor zelfstandigen. IPT is net zoals VAPZ, een pensioen voor zelfstandigen, maar IPT is alleen voor zelfstandige bedrijfsleiders."

Alle info over VAPZ vindt u hier.

Voor zelfstandige bedrijfsleiders

"Hebt u een zelfstandigenstatuut én een eigen vennootschap? En hebt u een regelmatig, maandelijks loon? Dan raad ik u aan uw VAPZ aan te vullen met een IPT.  Zo bouwt u een mooi aanvullend pensioen op.”

Uw bedrijf betaalt

Als zelfstandig bedrijfsleider hebt u de mogelijkheid om uw IPT, of individuele pensioentoezegging door uw bedrijf te laten betalen. U leest het goed: het bedrijf betaalt nù voor later. Voor uw pensioen. Plus: uw bedrijf kan IPT inbrengen als beroepskost. Dat is ideaal als u veel winst heeft gedraaid. Want zo bespaart u tot 33%  op de vennootschapsbelasting. Bovendien is het een slimmere zet dan bv. een hoger loon uitbetalen. Want IPT wordt niet als loon bekeken, maar wel als aanvullend pensioen. En als u professioneel effectief actief gebleven bent tot de wettelijke pensioenleeftijd of tot u een volledige loopbaan hebt bereikt volgens de geldende pensioengeving, is de gunstige eindbelasting slechts 10%. 

Mooi eindejaarscadeau: de 80%-regel

“Uw grote voordeel zit in de 80%-regel. Dat is eigenlijk ineens een voorwaarde. Opdat uw IPT-premie volledig fiscaal aftrekbaar zou zijn als beroepskost, moet ze beantwoorden aan de 80%-regel. Dat wil zeggen dat: uw wettelijk pensioen + uw VAPZ + uw IPT+ al uw andere aanvullende pensioenkapitalen... niet hoger mag zijn dan 80% van uw laatste normale brutoloon.

Heeft uw bedrijf een zeer goed jaar gehad? Laat die winst niet in uw bedrijf. Verzeker uw kapitaal voor als u het nodig hebt: als u met pensioen gaat.”

Goed geregeld

“Spijt komt altijd te laat. Maar niet bij de IPT. Stel, u hebt pas sinds 2 jaar een eigen bedrijf. En daarvoor hebt u een aantal jaren in loondienst gewerkt. Dan kan u met terugwerkende kracht sparen. Dankzij de back-service haalt u de schade van de niet gespaarde jaren in (met een maximum van 10 jaar), bouwt u toch nog een mooi pensioen op en hebt u het fiscaal voordeel ervan.

Nog een voordeel is dat u uw IPT-contract in pand kan geven bij de aankoop of renovatie van vastgoed. Of u kan een voorschot nemen op wat u al spaarde.”

Better be safe than sorry

“Als zelfstandig bedrijfsleider hebt u nu eenmaal een verantwoordelijkheid. Een bijkomend voordeel van een IPT is dat u een bijkomende bescherming kan nemen wanneer u ziek wordt of sterft. Zo kan u een gewaarborgd inkomen voorzien om de vaste kosten te betalen als u er niet meer bent. Daarmee garandeert u uw nabestaanden hun levensstandaard te kunnen behouden.

Hier ook is de 80%-regel van toepassing voor de belastingaftrek.

Is IPT een veilig spaarplan?

“Vast en zeker. De IPT-verzekering is een Tak 21-verzekering met een gewaarborgde rentevoet. Wat u spaart, is op het einde van de rit ook echt van u. Het is niet zoals een belegging, met aandelen die fluctueren. Alles wat u hebt opgebouwd binnen IPT - ook als het bedrijf failliet gaat, of verkocht wordt- hebt u verworven. Alleen de extra winstdeelname is niet gewaarborgd.” 

Ga voor het juiste advies

"De rentevoet van een Tak 21-IPT is dus gewaarborgd. Maar opgelet: bij sommige concurrenten is het rendement niet volledig gewaarborgd tot de einddatum van het contract, en een jaarlijkse variatie van de rentevoet is mogelijk. Wat wel verschillend kan zijn is de winstdeelname. Dat extra deeltje wat erbij komt. En het advies natuurlijk. Want niet elke verzekeraar kan u de juiste antwoorden geven. Geen enkele Individuele Pensioentoezegging is hetzelfde. IPT is echt maatwerk. Gelukkig hebben we fiscalisten en juristen in huis die zich over uw persoonlijke situatie buigen. Vraag gerust aan onze medewerkers in het kantoor om advies. Dan onderzoeken we wat voor u een goed IPT-voorstel is."

Hoeveel is genoeg? Een voorbeeld

Hoeveel u moet sparen om later genoeg te hebben? Genoeg blijft subjectief. Maar dit is het voorbeeld van Simon, zelfstandig bedrijfsleider. Hij is 35, getrouwd en niet-roker. Hij heeft een vast inkomen van 50.000 € en kan dus, dankzij de 80%-regel, jaarlijks 8.302,67 € sparen. Wanneer hij zijn wettelijk pensioen neemt, zal hij, na aftrek van RIZIV, solidariteits- en eindbelasting (10% - Simon is actief gebleven tot de wettelijke pensioenleeftijd), netto 247.418,79 € ontvangen. Daaraan kan nog eventueel een winstdeelname toegevoegd worden.