Werken als zelfstandige heeft voordelen. U bent baas over uw eigen agenda, u kunt dus de ene dag meer en een andere wat minder werken. Bouwt u uw zaak van thuis uit dan zit u in een rustige omgeving en bespaart u vooral tijd omdat u geen verplaatsing moet doen. Uiteraard zijn er ook nadelen. Fiona De Brabanter, zelfstandige thuiswerkende mama, legt uit hoe zij die aanpakt.

De uitdagingen die u zult moeten overwinnen

Maar de uitdagingen die u als zelfstandige mama moet overwinnen zijn niet min. Zoals met teveel zaken tegelijkertijd bezig zijn bijvoorbeeld. Denk niet dat u als vrouw moet kunnen multitasken omdat dat van u nu eenmaal verwacht wordt. U legt uzelf zo veel te veel druk op: u wilt nog snel dat rapport afwerken terwijl de kinderen hun huiswerk maken, ondertussen staan de aardappelen te koken omdat straks uw man thuis komt en u ook nog eens de perfecte huisvrouw wilt zijn.

STOP! Zo werkt het niet. Supervrouw bestaat niet. Multitasken zorgt er voor dat u niets gedaan krijgt en dat niemand tevreden is. In de eerste plaats, uzelf niet, en eigenlijk ook niemand uit uw omgeving. Waarom niet? Omdat u veel te gefragmenteerd tewerk gaat.

De oplossing ligt nochtans voor de hand

U moet uw professionele en privéleven beschouwen en organiseren als een economie met allemaal kleine bedrijfjes die op elkaar inspelen. Prioritiseer en monetariseer daarbij de verschillende segmenten van uw leven.

Stel uw prioriteiten

Uw prioriteiten stellen als zelfstandig werkende mama doet u zo:

  1. Kinderen: zet uw kinderen altijd op de eerste plaats, ‘no matter what’
  2. Levenspartner: dan uw partner
  3. Werk: durf uw werk nooit voor uw levenspartner te plaatsen, daar komen brokken van …
  4. Uw vrienden, uw hobbies, uw quality me-time …

Aan de hand van deze lijst kunt u nu uw tijd realistisch inplannen. Kijkt u het huiswerk na van uw kinderen, dan krijgen zij 100% van uw aandacht. Bent u aan het werken, dan geeft u 100% van uw concentratie aan uw werk. Het gaat er niet om hoeveel tijd u spendeert aan het werk, maar wel aan de kwaliteit en de resultaten die u behaalt. Daarop wordt u uiteindelijk afgerekend en dit bepaalt het succes van uw carrière.

Besteed de rest uit

Wat ontbreekt er in bovenstaande lijst? Alle dingen die u niet graag doet, maar die wel moeten gebeuren. Als goede ondernemer weet u dat alles wat u niet zelf kunt of waar u zelf geen tijd voor hebt, dat u die werken  dan het best uitbesteedt.

De was en de plas: bereken eens hoeveel u per uur verdient, en zet dat bedrag naast hoeveel het u kost per uur om een huishoudster te nemen. De rekening is snel gemaakt, toch? Het huishouden en de strijk uitbesteden aan een expert in dit domein, geeft u al meteen een winst van 8 uur per week die u kunt spenderen aan uw kinderen, uw partner of uw werk. En als extra bonus, krijgt u er een minder stressvol leven bovenop.

Boodschappen doen: laat ze aan huis leveren. Er bestaan genoeg diensten die weekmenu’s voorstellen om een gevarieerd menu te kunnen voorschotelen voor al uw gezinsleden. De terugkerende aankopen kunt u ook makkelijk online bestellen in uw favoriete supermarkt. Weer enkele uren uitgespaard, een beter en gelukkiger gezinsleven én nooit iets wat ontbreekt in uw voorraadkasten.

Kinderhulp: u hoeft zich helemaal niet schuldig te voelen om hulp in te roepen voor de opvang van uw kinderen. Dit kan gaan van naschoolse opvang tot hulp van familie. Of waarom geen oppas inhuren die de kinderen na school afhaalt, huiswerk maakt en eten klaar maakt aan de hand van de geleverde menu’s hierboven. Interimoplossingen genoeg of een idee voor op de payroll?

Geef altijd het beste van uzelf

Wat u dan nog rest? Enkel en alleen de best mogelijke versie van uzelf zijn. Uzelf voluit geven aan uw werk, uw carrière uitbouwen en elke dag met een voldaan gevoel kunnen terugkijken op een productieve dag. ’s Avonds thuiskomen en 100% aanwezig kunnen zijn voor uw kinderen. U hoeft niets meer te doen dan gewoon gaan zitten met hen aan tafel en gezellig bijpraten over hun dag, hun tekeningen bewonderen en lachen met hun verhaaltjes. Al de rest is al gedaan, het huiswerk is afgewerkt dankzij die super kinderoppas. Het geleverde eten kan snel op tafel en dan mooi op tijd naar de sportclub of gewoon met uw partner heerlijk genieten van die lange avond op de sofa.

U kunt het zeker allemaal voor mekaar krijgen. Gewoon een kwestie van een goede organisatie. Als zelfstandig werkende mama is dat iets waar u perfect in thuis bent.

Fiona De Brabanter

Fiona De Brabanter is zelfstandig Digital Analytics consultant en Online Marketeer. Zij ontwikkelt digital analytics strategieën en frameworks en verbetert de efficiëntie van online activiteiten voor de bedrijven waar ze mee samenwerkt. Fiona geeft ook trainingen en schrijft voor blogs. In haar vrije tijd geniet ze van yoga en reist de wereld rond met haar drie prachtige kinderen.