U hoorde het allicht ook al eens: “Zelfstandigen hebben het niet onder de markt en ze lopen op financieel vlak heel wat risico.” Dat zal wel kloppen, maar toch zijn velen succesvol. Ze maken hun niche voldoende groot en worden betaald voor hun diensten. Zo beleven ze als ondernemer volop voldoening aan hun vrijheid. Jean Blavier is een freelance journalist en spreekt uit jarenlange ervaring.

Kansen zien en grijpen

Als ondernemer moet u alert blijven voor kansen in de markt en openstaan voor opportuniteiten.

"Als ik iets aan zelfstandigen wil vertellen, dan is het dat ze best wel succesvol kunnen zijn, in tegenstelling tot wat u weleens in de media leest.” Zelfstandig ondernemen is een prima manier om uw brood te verdienen en om uw leven naar eigen goeddunken te organiseren.

Het is belangrijk om de dingen zelf in handen te nemen. Als ondernemer moet u alert blijven voor kansen in de markt en openstaan voor opportuniteiten. Denk aan een onverwachte afgeleide van uw business of een nieuw klantensegment. Ken ook uw kwaliteiten en laat u vooral op het vlak van betaling niet met een kluitje in het riet sturen. Hebt u iets te bieden waar een markt voor is, dan betalen klanten daarvoor.

Ruimer focussen

"Biedt u uw diensten in een specifieke niche aan, houd dan die niche niet te beperkt. Misschien kunt u ook (net) over de grenzen ervan uw kennis en ervaring aanbieden." Maar, wat met de 'focus' waarover u in elk managementhandboek leest? "Er is niets mis met focussen, maar wees creatief in het afbakenen van uw niches. Wellicht kunt u extra niches aan uw kernactiviteit koppelen.

"Als journalist kunt u zich inhoudelijk tot een welomlijnde sector beperken en tegelijk uw schrijftalent voor diensten in een volslagen ander domein aanbieden. Dat is deontologisch helemaal correct."

Kijk naar de wereld

"Trouwens, er gebeurt zo veel in de wereld dat het zonde zou zijn om u tot één gebied te beperken. Lees bijzonder veel en blijf op de hoogte van wat er in de wereld reilt en zeilt. Wie weet botst u zelfs op een verfrissend idee uit het verre buitenland dat u in uw eigen lokale business kunt toepassen. Omarm ook de sociale media als informatiekanaal."

"Stap vooral creatief en met open vizier op businessopportuniteiten af. Er kan met zelfstandig ondernemen enig risico gemoeid zijn, maar het is de moeite meer dan waard."

Jean Blavier

Jean Blavier is freelance journalist voor L'Echo en RTBF en volgt sinds mensenheugenis van kortbij de actualiteit over de ondernemerswereld.