Volgens Unizo, dat zich baseert op cijfers van ABMD kinderbijslagfonds, zijn er momenteel 5.089 studenten met een eigen onderneming in België. Jolien Coenraets begon zelf tijdens haar studies met een zaak en is momenteel verbonden aan Durf Ondernemen, een programma dat Gentse student-ondernemers bijstaat. Ze vertelt waarom ze dit aantal de komende jaren nog ziet toenemen.

Waarom student-ondernemer worden?

“Als student-ondernemer heeft u verschillende voordelen die andere ondernemers niet hebben. Uw onderwijsinstelling kan steun bieden aan u en uw business op maat van uw noden: u kunt bijvoorbeeld vakken volgen die gericht zijn op ondernemen, via de instelling in contact komen met ervaren consultants en coaches op vlak van fiscaliteit, HR, IT, … of advies krijgen bij het opstellen van een businessplan. Een ander voordeel dat ondernemende studenten hebben, is dat ze meestal ten laste van hun ouders zijn, dus als ze falen in hun ondernemerschap, zijn de financiële gevolgen beperkt”, zegt Coenraets.

“Daarnaast bouwt u competenties uit die u niet alleen als ondernemer, maar in uw verdere leven van pas zullen komen. U leert bijvoorbeeld een netwerk uitbouwen en leidinggeven, skills die ook in andere facetten van het leven hun nut hebben, en die u niet leert in een klassieke academische opleiding. U moet alleen een goede balans vinden tussen uw studies en uw activiteiten als ondernemer.”

Statuut student-ondernemer

“Recent merken we een trend bij onderwijsinstellingen om intern een speciaal statuut in te voeren voor de student-ondernemer. Hiermee kunnen deze studenten faciliteiten op maat krijgen, zoals bij het topsportstatuut. Het zijn echter de instellingen zelf die beslissen om het statuut te creëren, en dus bestaat het niet overal en zijn er onderlinge verschillen.”

"In Gent, waar het statuut student-ondernemer bestaat sinds 2011, verkregen 107 studenten het in het academiejaar 2016-2017. Er kwamen dit jaar ook ongeveer 475 studenten vrijblijvend langs bij Durf Ondernemen met een idee en ondernemersambities.” aldus de ondernemerscoach.

De politiek aan zet

Als student kiest u best het wettelijke statuut van zelfstandige in bijberoep en niet in hoofdberoep. Dit heeft verschillende fiscale en financiële voordelen. Vroeger was een jobstudent bevoordeeld tegenover een ondernemende student, maar sinds 1 januari 2017 is deze discriminatie weggewerkt door het creëren van statuut voor de student-ondernemer. “Een jobstudent en een student-ondernemer betalen sindsdien evenveel belastingen en sociale bijdragen op het bedrag dat ze verdienen,” meldt Coenraets.

"Al deze initiatieven vergemakkelijken het starten van een onderneming als student. Mijn laatste raad aan al wie de sprong wil wagen: laat u vanaf het begin bijstaan en wacht niet tot u echt hulp nodig hebt en het te laat is.”

Jolien Coenraets

Jolien Coenraets

Jolien Coenraets begon als student haar eigen bedrijf G-flux, dat zich specialiseert in het creëren van apps, en is nu verbonden aan Durf Ondernemen, een programma van de Gentse universiteit dat student-ondernemers bijstaat.