“Als je samen met anderen een onderneming opstart, zijn leeftijdsverschillen in principe geen probleem. Wat telt, is de ervaring die je meebrengt”, zegt Aissa Laroussi, medestichter van Edebex.

Edebex, de start-up die ik mee heb opgericht, is ontstaan in 2013. Ik ben de benjamin van het team, maar ik voel me niet “het kleine broertje”. Naar mijn gevoel is dat in de meeste ondernemingsprojecten het geval. 

De ervaring telt!

Wanneer verschillende mensen beslissen om te gaan samenwerken, is leeftijd inderdaad geen criterium. Wat telt, zijn de competenties die elke vennoot in het team brengt. Bij mij waren mijn partners bijvoorbeeld geïnteresseerd in mijn ervaring met commerciële ontwikkeling en marketing. Xavier Corman, een andere medestichter, weet met welke uitdagingen een kmo wordt geconfronteerd in de zoektocht naar een financiering.  David Van der Looven had dan weer een solide adresboekje en ervaring met het zoeken naar bedrijven die hun overtollige liquiditeiten willen investeren. Kortom, iedereen heeft zijn sterke punten. Op onze strategische vergaderingen hebben we evenwichtige discussies waarin iedereen zijn visie geeft op basis van zijn ervaring. Het is de ervaring die telt in onze besprekingen, de leeftijd doet er niet toe.

Een toegevoegde waarde

Ik denk dat leeftijdsverschillen in een directieteam zelfs reële toegevoegde waarde creëren. We behoren tot verschillende generaties en dat voel je in onze ondernemingscultuur en onze visie op de wereld. Mijn generatie heeft bijvoorbeeld een speciale visie op risico’s, minder behoefte aan zekerheid. Ik ben dus geneigd om een eerder agressieve groeistrategie te steunen. Mijn vennoten willen ook snel groeien, maar kiezen voor andere scenario’s. Dat leidt tot discussies, maar ik denk dat we daardoor uiteindelijk meer evenwichtige beslissingen kunnen nemen die beter zijn voor het bedrijf.

Als ik erover nadenk, dan speelt mijn “jonge“ leeftijd – ik ben ondertussen toch al 32 – volgens mij alleen een rol in ontmoetingen met externe contacten. En dat duurt meestal niet lang: die eerste indruk verdwijnt zodra de gesprekken beginnen. 

Anticiperen, de sleutel tot succes volgens Edebex

Aïssa Laroussi, medeoprichter van de Belgische fintech Edebex, geeft ons tips om een succesvol ondernemerschap uit te bouwen. Zich richten op oplossingen is volgens hem de sleutel tot slagen!

Aïssa Laroussi

Aïssa Laroussi zette zijn eerste stappen als ondernemer toen hij 23 was. Nu is hij één van de stichters van Edebex, een participatief financieringsplatform gebaseerd op de overname van handelsvorderingen.