Hoe gaat u om met de risico's van ondernemen in een wereld die constant haar modellen herziet, en dat in eender welke sector? Pierre L'Hoest, wiens naam wereldwijd verbonden blijft aan het Belgische succesverhaal EVS, dat apparatuur en oplossingen voor videoproducties aanbiedt, vertelt op Bizcover meer over het belang van veerkracht. Hoe verandert u van koers na gekapseisd te zijn, met een ondernemershouding en onveranderlijke waarden als constante?

Terug opstaan na een mislukking

Pierre L'Hoest is een pionier, die dankzij zijn visie op ondernemen en technologie vele prijzen in de wacht wist te slepen: Manager van het Jaar Trends-Tendances (2004), de INSEAD Innovation Award (2011)... Maar vooraleer de wind in de zeilen te krijgen, heeft EVS tegenvallers gekend, meer dan eens zelfs. Met een tussenperiode van vier jaar heeft het bedrijf moeten afrekenen met een dubbele technologische omslag, gelinkt aan de opkomst van de pc en vervolgens van de harde schijven. Het model moest dus herdacht worden. L'Hoest legt uit hoe hij dat realiseerde: "In tegenspoed moet u kunnen stoppen, reflecteren en van koers veranderen. Soms is het noodzakelijk om opnieuw van nul te beginnen of, zoals wij zeggen in de IT-sector, om te 'resetten’. In het financiële jargon is dit te vertalen als ‘de balans opkuisen’. Het is triest voor de aandeelhouders, maar het geeft ook nieuwe energie om op betere voet te herbeginnen. We boeken vaker vooruitgang door onze mislukkingen dan door onze overwinningen.”

Je met goede stuurlui omringen

Groeien doet u door uitdagingen aan te gaan, maar dat kunt u niet alleen. Het is belangrijk om synergieën tussen individuen te kunnen creëren. Dat deed L'Hoest zowel in het EVS-avontuur als bij The Faktory, de incubator voor start-ups die hij 7 jaar geleden oprichtte: "Ondernemen en managen, da’s een samenkomen van waarden, maar ook van mensen. Ik heb me altijd goed omringd, vandaag (in The Faktory) met een senior director technologie afkomstig uit de wetenschappelijke wereld en met een 360° visie (Yves Joskin), maar ook met een jonge general manager met een stevige achtergrond in ICT en met de gevoeligheid van een historicus (Simon Alexandre). Het is belangrijk om complementaire profielen samen te brengen. Wanneer zich dan een obstakel voordoet, is het goed uw eigen opvattingen te confronteren met die van anderen. Dit biedt een beter zicht op de zaak, en zorgt voor de onbevangen blik die nodig is om een oplossing te bedenken en vervolgens recht te veren. Maar zoek voorzichtig het juiste evenwicht: vermijd te veel verschillende of uiteenlopende meningen, en zorg ervoor dat iedereen zijn autonomie kan herwinnen indien nodig."

Van koers veranderen om in lijn te blijven met de markt

En wanneer het noodzakelijk is een cultuur van Agile transformatie op te zetten, vindt Pierre L'Hoest daar  plezier in : "Verplicht worden zich aan te passen, is ook nieuwe horizonten voor zichzelf creëren. Het is opwindend om een andere koers te vinden, om te zien dat de zeilen beter gericht zijn. In dit geval zoekt men niet om uit zijn comfort zone te komen, maar om er één te vinden: men stoot tegen beperkingen aan (concurrenten, te hoge prijzen voor onderdelen of systemen, enz.). Dus men test, om vervolgens te kiezen voor vereenvoudiging of zelfs voor verbetering van de prestaties. Samengevat, men waakt er over het optimum te blijven zoeken en in lijn te blijven met de markt."

Tegen de stroom in durven gaan maar ook compromissen kunnen sluiten

Geconfronteerd met een wispelturige markt maar ook met een complexe wereld, legt Pierre L'Hoest uit hoe hij er in slaagde om om te gaan met de risico's: "Het is belangrijk om te weten hoe uitmuntendheid te vinden in eenvoud en ook hoe te weerstaan aan de verleiding om te surfen op de golf van nieuwigheden. Wees niet bang om tegen de stroom in te gaan. Ook geldt: tracht niet ten koste van alles de eerste te zijn. Beter soms een goede tweede te zijn of te streven naar de 80%." Een gevoel voor compromis dat Pierre L'Hoest overhield aan zijn bouwkundige opleiding: "Geconfronteerd met het witte blad, weet de architect dat hij het mooie, het praktische en het comfort moet verenigen, en dus moet afzien van de 100%."

Pierre L'Hoest

Pierre L'Hoest is mede-oprichter van EVS en leidde de groep bijna 20 jaar. Dit Luikse bedrijf, beursgenoteerd sinds 1998, is een wereldwijde pionier op het gebied van de technologie voor replay en slow motion op televisie. Bijna 6 jaar geleden richtte hij The Faktory op en werd er voorzitter. Het is de eerste accelerator en privaat investeringsfonds ten dienste van start-ups actief in ‘disruptieve’ technologieën.