De meeste jongeren focussen momenteel vooral op een studieplan als meest directe en efficiënte weg naar de arbeidsmarkt. Volgens Robin Lespagnard, oprichter van de vergelijkingswebsite Selectos, moeten we vermijden dat deze trend de ontwikkeling van een ondernemersmentaliteit in de weg staat. Hij getuigt over zijn parcours als student en ondernemer.

Studeren, de meest klassieke weg naar werk

Voor de meeste jongeren betekenen studies, en niet ondernemerschap, de beste kans op werk. Toch denken steeds meer studenten in het hoger onderwijs eraan om hun ondernemersproject te lanceren. Jongeren onder de 35 blijken immers het sterkst geneigd om als ondernemer hun kans te wagen . Ze willen graag leren, maar vooral binnen hun interessegebied. Ze staan kritisch tegenover de leerstof en lijken steeds ongeduldiger en gretiger om aan het werk te gaan en een actief beroepsleven te leiden. Logisch dus dat ondernemen velen van hen aanspreekt. Sommigen zijn steeds minder geneigd om zich in te zetten voor hun studies, die ze te passief vinden. 

Robin Lespagnard, voormalig student e-business aan de Haute Ecole de la Province de Liège, legt uit: “Tijdens mijn studies had ik vaak het gevoel dat sommigen studenten als luieriken of rebellen beschouwden, die geen respect en te weinig geduld hebben. Maar we kunnen hen ook als potentiële ondernemers beschouwen, met dromen en ambities, enthousiast om een positieve impact te hebben op de samenleving! ”

Wat gebeurt er in een dergelijke omgeving als een student tijdens zijn studies een ondernemersproject start? Hoewel je studies en ondernemerschap kunt combineren, staan sommigen toch voor een moeilijke keuze: mijn studies, of mijn project? Robin werd onlangs met dit dilemma geconfronteerd: “Ik heb me maandenlang het hoofd gebroken over die beslissing. Aan de ene kant was er de klassieke, veilige weg van mijn studies, met mijn familie die me sterk aanmoedigde om ze af te maken. Aan de andere kant was er het onbekende, het risico om alles te verliezen als mijn project niet zou werken."

De moeilijkste beslissing van je leven

Je studies stopzetten is een beslissing die je niet licht neemt. Er bestaan wel oplossingen zoals het statuut student-ondernemer. Maar toch worden studenten sterk aangespoord om hun studies te voltooien, zelfs als ze nauwelijks vorderingen maken of geen plezier meer hebben in de richting die ze hebben gekozen. Ze krijgen vaak tegenstrijdige adviezen en zijn bovendien bang om te mislukken. Het gaat immers om een beslissing die hun leven kan veranderen. Nochtans, als u een project hebt waarin u gelooft en dat bemoedigende resultaten oplevert, waarom zou u daar dan niet voor kiezen? 

Voor Robin kwam de keuze uiteindelijk bijna vanzelf. Hij zegt: “Na veel projecten leek één ervan eindelijk succes te hebben. Het ging om een kleine site met tips rond chromebooks: Chroombookeur. Al na enkele maanden was het dé Franstalige referentiesite geworden. De site genereerde inkomsten door bezoekers door te sturen naar een e-commercesite. Na een jaar was de site zodanig gegroeid dat ik van de inkomsten kon leven. Dat was het moment voor een cruciale keuze: mijn studie afmaken of ze stopzetten om me fulltime aan mijn project te wijden. Ik heb toen niet het advies van mijn docenten gevolgd, gedaan wat mijn ouders wilden of wat de maatschappelijke normen opleggen, maar zelf mijn buikgevoel gevolgd. Ik wilde zowel aan mezelf als anderen bewijzen dat ik in staat was om het te maken in het leven, ondanks mijn eerder matige studieresultaten.”

De groei van het project

De stap van start-up naar een volwaardig bedrijf is beslist geen sinecure. Een solide structuur is noodzakelijk om de slaagkansen maximaal te verhogen. Maar als u erin gelooft en doorzet, kan uw inzet lonen! 

Na enkele jaren hard labeur kijkt Robin terug: “Nadat ik door de start-up incubator Venturelab begeleid werd heb ik een bvba opgericht en mijn eigen kantoor ingericht. Onlangs heb ik mijn eerste medewerkers aangenomen. Ik ben alleen met het project begonnen, maar nu heb ik 6 medewerkers en werken we ook met freelance redacteurs. Na 1 jaar en meer dan 10.000 bezoekers per dag heb ik onlangs een rebranding doorgevoerd: we heten nu ‘Selectos’, omdat die naam beter aangeeft wat de site doet, namelijk algemeen aankoopadvies geven."

Voldoening en plezier

Ondanks de vele obstakels die hij moest overwinnen, is Robin achteraf gezien erg blij met de keuze om zijn studies stop te zetten: “Ik voel me veel beter op mijn plaats dan toen ik nog student was. Voor velen is de klassieke route van school naar werk ideaal, maar niet voor mij. Ik hoop dat meer mensen zullen beseffen dat studeren niet de enige mogelijke weg is en dat er fantastische ondersteunende structuren zijn voor student-ondernemers".

Het traject dat Robin heeft afgelegd, bewijst dat de weg naar werk soms anders loopt dan gedacht. De ‘goesting’ om te ondernemen kan nieuwe wegen openen naar een actief beroepsleven. En natuurlijk is het, naast de soms lange en complexe schooltrajecten, ook belangrijk om de ondernemersgeest te stimuleren, en wie daar blijk van geeft te ondersteunen.

Robin Lespagnard

Robin Lespagnard is oprichter en manager van Selectos.eu, een site die producten vergelijkt en aankoopadvies geeft. Robin zette in 2018 zijn studie e-business stop om zich fulltime aan zijn ondernemersprojecten te wijden en vindt het primordiaal om de ondernemersgeest bij jongeren aan te wakkeren.