Bart Van der Roost zei zijn droomjob als productieleider van het Brussels Philharmonic op om zijn eigen zaak te beginnen. Hij vertelt wat zijn motivatie was om de sprong te wagen in het ondernemerschap.

Motivatie om te ondernemen

“Ik ben al heel mijn loopbaan actief in de klassieke muziek”, steekt Van der Roost van wal. “Wat mij en enkele collega’s de laatste jaren opviel, was dat zo goed als alles digitaal op het internet te vinden was, behalve partituren. Onze eerste reflex was misschien wel typisch Belgisch: vroeg of laat doet iemand anders het wel, we wachten nog even af. Maar dat gebeurde niet en daarom besloten we met drie zelf de handen uit de mouwen te steken, eerst rond de keukentafel na onze uren, maar al snel groeiden we uit tot een echt bedrijf. Zo ontstond NeoScores, ons bedrijf dat digitale partituren opspoort of papieren versies zelf digitaliseert en ze aanbied op haar platform Gustaf.”

“We wilden hoofdzakelijk inspelen op de noden van de markt, die er op dat moment zeker waren.  Onze grootste motivatie was – en is nog steeds – klanten helpen. Een drive om iets te verwezenlijken, iets zelf te creëren speelde eveneens een grote rol. Ik had op dat moment namelijk het hoogste bereikt in mijn job, er lag niks nieuws meer in het verschiet.”

Vallen en opstaan in het ondernemerschap

“Niet alles verliep altijd even vlot. Vooral in de beginfase botsten we op veel onbegrip, niet veel mensen geloofden in ons project. We hadden toen het geluk dat we wel eens in het nieuws kwamen, enkele grote spelers uit de sector in ons project begonnen te geloven en met ons in zee wilden gaan.”

“Ondertussen heb ik geleerd dat ondernemen vaak met vallen en opstaan gaat en u al doende heel veel leert. Wanneer het dus minder gaat moet u mentaal sterk genoeg zijn om door te bijten. Ben Horowitz vatte het volgens mij zeer goed samen in zijn boek  over ondernemen, ‘The hard things about hard things’: If you are going to eat shit, don’t nibble! (als u in de stront zit, bijt dan door!)"

“Uiteindelijk is het ondernemerschap ook een echte mindset die u zich eigen moet maken”, verklaart de ondernemer. “Het risico is groter dan in dienstverband werken, en u heeft ook de verantwoordelijkheid over uw werknemers, maar er zijn zeker ook voordelen aan verbonden. Ik heb bijvoorbeeld jonge kinderen, dus ik stop om 17u met werken om bij hen te zijn. Eenmaal ze in hun bed liggen, doe ik nog enkele uren verder. Die flexibiliteit heeft u niet altijd als werknemer.”

Bart Van der Roost

Bart Van der Roost werkt al zijn hele leven in de sector van de klassieke muziek. Hij zei zijn job als leider van het Brussels Philharmonic op om neoScores op te starten, een bedrijf dat online digitale partituren aanbiedt via het platform Gustaf.