Elke onderneming, ook de uwe, zal zich vroeg of laat ergens moeten vestigen. Koopt u dan best een pand of is huren een beter idee? En welke overwegingen spelen dan allemaal mee? Hier zijn vier zaken waar u rekening mee moet houden.

Uw financiële draagkracht

Een doorslaggevende parameter die mee zal bepalen of u beter koopt dan wel huurt, is uiteraard uw financiële situatie. Heeft u wel voldoende kapitaal om te kopen? Niet alleen zijn de vastgoedprijzen niet van de poes, vergeet ook niet dat u allerlei bijkomende kosten (notariskosten, registratiekosten, aktekosten,…) zal moeten ophoesten. Anderzijds profiteert u als eigenaar van een pand natuurlijk wel mee van de stijgende vastgoedprijzen.

Hoe evolueert de rente?

Met de rentevoeten zoals die vandaag de dag zijn, is het geen goed idee om kapitaal op een bankrekening te laten staan. Anderzijds moet u zich ook afvragen of de aankoop van een pand wel genoeg toegevoegde waarde biedt aan uw bedrijf. Vastgoed kopen vergt meteen een fikse investering, kan u dat geld niet beter aanwenden om bijvoorbeeld een machine aan te kopen? Of om iemand in dienst te nemen? Of om een marketingcampagne mee te helpen financieren?

Hoe lang wilt u "vast" zitten?

Wie een pand koopt, zet zich daarmee in regel ook voor lange tijd “vast”. Het is meestal stukken gemakkelijker om van een huurcontract af te komen dan om een bedrijfspand te verkopen. Stel dat uw bedrijf plots sterk gaat groeien en dat u snel meer ruimte nodig heeft. Het kan soms maanden duren eer u uw gekocht bedrijfspand weer van de hand heeft gedaan. 

Wat is het aanbod?

Op bepaalde (top)locaties is het soms lastig om een pand te kopen, in dat geval zal u dus niet anders kunnen dan huren. Tenzij u van uw initiële idee wil afstappen en toch naar een andere locatie wil trekken.

Interessant alternatief

Een interessant alternatief, zeker voor starters, dat tegenwoordig sterk opkomt, is het huren van ruimte in een co-working space, bijvoorbeeld Co.Station. Verschillende bedrijven en bedrijfjes (vaak uit de creatieve en/of technologische sector) huren daarbij kantoorruimte in hetzelfde gebouw. De voordelen daarvan zijn legio: je deelt niet alleen een hoop faciliteiten (vergaderzalen, catering, internet,…), de nabijheid van jonge collega-ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten, zorgt voor een hoop inspiratie, motivatie en soms zelfs samenwerking. 

Wanneer het tijd geworden is om te gaan huren of kopen, mag u daarbij niet over één nacht ijs gaan. Laat u goed informeren, bijvoorbeeld door uw boekhouder, uw bankier of een notaris.