Snel groeien in tijden van crisis en in een activiteitensector die moeilijke tijden doormaakt? Het kan! Dat bewijst de groep Eloy, die al ruim 50 jaar actief is in de bouw en de waterbehandeling. Het familiebedrijf heeft, ondanks zijn geconsolideerde omzet van 80 miljoen euro, het hoofd moeten bieden aan de dreigende crisis en besparingen in de sector van de openbare werken, en doet dat vandaag nog steeds. Louis Eloy, gedelegeerd bestuurder van de groep, legt uit hoe hij erin geslaagd is om van die moeilijke context een echte groeikans te maken.

Van een belemmering een groeikans maken

Paradigmaveranderingen (zowel sectoraal, op ondernemersvlak als op technologisch gebied) zijn legio in de bouwsector. Louis Eloy legt uit hoe zijn onderneming succesvol van koers is veranderd: “Begin jaren 2000 hadden we een partner in Vlaanderen gevonden. Dat zou ons de kans bieden om aan weerszijden van de taalgrens samen te groeien. Helaas is die partner overgenomen door een internationale groep die actief is in dezelfde sector als de onze (de waterbehandelingssector). Zo werd onze partner plots onze concurrent. Op dat moment hebben we de keuze gemaakt om in een ander vak te investeren: de productie van betonnen kuipen voor waterzuivering. Wat in eerste instantie als een bom insloeg, is achteraf gezien een prachtige groeikans gebleken. Het heeft ons namelijk in staat gesteld om het product in zijn geheel te beheren.”

Veel uitdagingen aangaan en agile zijn

Behalve het moeilijke economische klimaat biedt Louis Eloy het hoofd aan een andere dubbele uitdaging: onderhandelen met lokale privéklanten die zelf ook door de crisis getroffen zijn en zich tegelijk op internationaal vlak ontplooien. “Overal aanwezig zijn is een belangrijke groeifactor. Het laat zien hoe stabiel de groep is. Wanneer een van de sectoren waarin we actief zijn minder goede resultaten boekt, zorgt de andere sector voor evenwicht. Die veelzijdigheid vinden we ook bij de personeelsleden terug. Die zijn namelijk binnen verschillende afdelingen inzetbaar. Het werk wordt daarbij niet in vraag gesteld. Voor de medewerkers is agile zijn een echte motivatie. Via interne mobiliteit laat het immers nieuwe uitdagingen toe. Voor de onderneming is die mobiliteit dan weer een rijkdom. Zo wordt het immers mogelijk om de continuïteit te handhaven en tegelijk nieuwe ideeën aan te reiken.”

Slim kunnen investeren

De bouwsector blijft ten aanzien van andere domeinen vrij traditioneel. Dat hield de ondernemer echter niet tegen om al heel vroeg in innoverende technologieën te investeren. Dat gaf hem een voorsprong ten opzichte van zijn concurrenten en de kans om zijn vak op een rendabele manier uit te breiden: “Dat gebeurde bijvoorbeeld door de aankoop van:

  • een op het werfbeheer afgestemd gps-systeem. Daardoor kunnen we bij grootschalige grondwerken uiterst precies te werk gaan. Het laat ook toe om het werk van onze machines in realtime te volgen. Dat is alleen maar voordelig voor een snellere en juistere analyse; 
  • een drone die op grote schaal topografische metingen uitvoert. Een vlucht van 40 minuten volstaat om een oppervlakte van 30 hectare te dekken. In minder dan een uur doet hij wat drie landmeters in een week zouden doen. 

Wie dit als eerste doet en prototypes test, neemt natuurlijk risico's. Maar achteraf gezien besef je dat de return on investment op lange termijn uitstekend is.”

Dezelfde waarden en visie

De aangeboren zin om te diversifiëren, het vermogen om zichzelf weer uit te vinden, de voorliefde voor innovatie… Het zijn allemaal mooie troeven voor wie in een moeilijk economisch klimaat onderneemt. Maar daarom ben je nog niet in staat om op een crisis te anticiperen. “Je moet niet wachten tot een muur instort voor je de stelling ertegen zet!” Gezond verstand en pragmatisme, dat is wat de drie generaties van ondernemers bij de familie Eloy kenmerkt: “Onze papa heeft ons cruciale waarden met betrekking tot het ondernemerschap meegegeven. Die waarden geven we nu aan onze kinderen door:

  • klanten in de eerste plaats tevredenstellen;
  • ervan uitgaan dat niets perfect genoeg is en voortdurend verbeteren;
  • niet alles inzetten op wat op korte termijn rendeert;
  • nooit uitstellen tot morgen wat je vandaag kunt doen.”

Dat is de manier waarop we ons vak zien. Die gemeenschappelijke visie heeft ervoor gezorgd dat mijn broer, mijn zus en ikzelf een hecht team vormen. We komen ook als één stem naar buiten en kunnen vlot beslissen. We hoeven nooit urenlang te vergaderen. Een familiale samenwerking met deze ingesteldheid maakt ons ontzettend sterk ten opzichte van bijvoorbeeld grote groepen waar het zes maanden duurt voor men een akkoord over een actieplan bereikt. 

Louis Eloy

De 62-jarige Louis Eloy is lid van de tweede generatie van de ondernemersfamilie Eloy, die al ruim 50 jaar actief is in de bouw en de waterbehandeling. Ooit begon hij op de werf, vandaag is hij, net als zijn broer, gedelegeerd bestuurder van de groep. De onderneming stelt momenteel zowat 400 werknemers tewerk, heeft vestigingen tot in Australië en Nieuw-Caledonië en verdeelt haar producten in een dertigtal landen.