Vijf Brusselse studenten bouwen hun mini-onderneming uit tot een echte business en beginnen tegelijkertijd aan hun hogere studies. Alexandre Wery licht ons toe wat hij met zijn vier klasgenoten afsprak om dit ambitieuze plan tot een goed einde te brengen.

1. Onze plannen waarmaken

Bij de start waren we met elf zesdeklassers in het Collège Saint-Hubert in Brussel die een origineel project hadden: mensen even weglokken van de nieuwe media en hen bijeenbrengen rond een gezelschapsspel. In enkele maanden tijd creëerden we 'Form Up', een spel met 56 kaarten op basis van combinaties van vormen. Alles is gemaakt van duurzame materialen en dat maakt ons zo origineel. "Een aantrekkelijk idee op papier, maar het was lang niet gemakkelijk: we kregen  meer nee dan ja op het rekest." Pas na de tiende poging slaagden we erin om enkele detailhandelaars te overtuigen in België, Frankrijk en Zwitserland. Zij waren bereid om ons gezelschapsspel te verkopen. Ondertussen haalden we de Belgische finale van de mini-ondernemingen en misten we op een haar na de Europese eerste prijs die in augustus van vorig jaar werd uitgereikt in Zwitserland. We sleepten gelukkig wel de 'Fedex Access Award' in de wacht en daar zijn we bijzonder trots op! 

2. De test snel in de praktijk brengen

Van de elf jongens en meisjes waarmee we startten, restten er nu nog vijf. En wij vijven blijven erin geloven, meer dan ooit zelfs. We willen op korte termijn een echte ondernemingsvorm hebben, een bvba. Daarvoor moeten we iets meer dan 6.200 EUR bijeenkrijgen. Dat bedrag – dat bij de oprichting van ons bedrijf moet volgestort zijn – lijkt misschien wel hoog, maar we zijn er zeker van dat het ons zal lukken.

3. Business om onze studies in de praktijk te brengen

Mijn vier vennoten en ikzelf hebben één ding gemeenschappelijk. We zijn op hetzelfde moment aan onze hogere studies begonnen (handelsingenieur aan de UCL voor mij). We zijn ons ervan bewust dat we voor een gigantische uitdaging staan: we gaan tegelijk lessen volgen, leerstof blokken en onze eigen zaak oprichten. Schrikt ons dat af? Niet echt, want met de mini-onderneming hebben we bewezen dat het kan. Vanaf nu kunnen we helaas niet meer met onze business bezig zijn tijdens de lesuren.  We zullen buiten de colleges moeten afspreken, en niet meer (of toch minder vaak) om te feesten. We beseffen dat we ons uitgangsleven op een laag pitje moeten zetten, dat het uiteraard nog ingewikkelder zal worden tijdens de blokperiode, maar het zal de moeite lonen. "Onze studies schrikken ons niet af, ze geven ons net een boost. Het is voor ieder van ons de kans om de theorie meteen aan de praktijk te toetsen. Onze omgeving heeft dat begrepen en steunt ons volledig.”

4. Inzetten op ieders sterke punten en netwerk

We gaan zelfstandig aan de slag en zullen twee- tot driemaal per week bijeenkomen. We vullen elkaar aan en dat is een grote troef. Elk van ons krijgt een welbepaalde rol in de nieuwe structuur: verkoopdirecteur, grafische vormgeving, verantwoordelijke voor de leveranciers, verkoop, website. We zijn met vijf en kunnen ieders netwerk inschakelen voor dit fantastische avontuur: ouders, familie en vrienden – niet noodzakelijk ondernemers – brengen ons in contact met juristen, bankiers en notarissen of een coach. Wij kunnen niet zonder hun ervaring om ons werk in goede banen te leiden, maar ze doen het zeker niet in onze plaats. Wij willen bijleren. Wij zijn niet gewoon studenten-ondernemers, maar jonge ondernemers, met dezelfde moeilijkheden als alle andere starters.

5. Op koers blijven

We zijn begin september gestart en werken stapsgewijs. De eerste stap is de uitwerking van ons ondernemingsplan, ter verduidelijking van onze eerste doelstellingen. Bijvoorbeeld contact opnemen met grote merken (Broze, Dreamland …) om de eerste leveringscontracten rond te hebben tegen de eindejaarsperiode 2017. De bvba zal in de komende maanden al actief zijn. We staan klaar om onze eerste test te doen slagen: we hebben al geleerd uit onze fouten, gaan enkele onvolmaaktheden in ons eerste spel aanpassen en denken al vooruit. Het team zit vol ideeën om andere producten te ontwerpen.

Alexandre Wéry

Alexandre Wery is student handelsingenieur aan de UCL. Hij richtte samen met tien andere klasgenoten de mini-onderneming Form Up op in september 2015, in zijn laatste jaar middelbaar aan het Collège Saint-Hubert in Watermaal-Bosvoorde. Zijn passie? De bedrijfswereld.