Vrijdagavond vond in Sint-Truiden de finale van de JCI-award voor de “Vlaamse jonge ondernemer van het jaar 2017” plaats. Daarin namen de winnaars van de vijf Vlaamse provincies het tegen elkaar op. Uiteindelijk was het Wouter Foulon van het Leuvense Comate die met de prijs aan de haal ging. Juryvoorzitter Nico Eeckhout prees hem al voor zijn toekomstgerichte en internationale visie, innoverende HR-beleid en rasechte ondernemersspirit, hieronder licht hij zelf nog enkele van de vele kwaliteiten toe die u volgens hem nodig heeft om succesvol te ondernemen!

Omring uzelf met de beste mensen

Comate is gespecialiseerd in mechanical engineering en productdesign. Concreet betekent dat bedrijven, van starters tot multinationals, helpen met de uitwerking en ontwikkeling van hun idee of concept tot een volwaardig product en/of business - inclusief alle problemen die daarmee kunnen gepaard gaan. Al die klanten verwachten daarbij topkwaliteit, de druk om telkens weer te presteren is dus constant. Alles draait daarom rond de mensen die u rond u hebt: elke keer dat u iemand aanwerft die beter is dan u of uw collega’s, zet uw onderneming stappen vooruit. Dus: wilt u topprestaties leveren, dan moet u de top aanwerven!

Breng uw idee naar buiten

Daarnaast is het, zeker in productontwikkeling, cruciaal om niet te lang over een idee te blijven nadenken. Blijf niet achter uw bureau zitten, maar kom ermee naar buiten en zorg ervoor dat u, door testfases of prototypes, zo snel mogelijk voeling krijgt met de markt en de potentiële eindgebruikers van uw product of idee. Enkel zo weet u wat uw idee waard is, waar de sterktes en zwaktes liggen en welke weg u nog moet afleggen vooraleer uw product klaar is voor de markt.

Wacht niet te lang...

Sowieso moet u als ondernemer snel en veel beslissen. Tijd voor veel twijfelen en treuzelen is er niet, want dan is iemand anders u voor. Onvermijdelijk zullen daar ook slechte beslissingen tussen zitten: als u er per dag 30 tot 40 moet nemen, bent u al héél goed bezig als 80% daarvan goeie beslissingen zijn.

... en durf te springen!

Bovendien moet u soms gewoon durven. Uw beslissingsproces mag nog zo briljant of doordacht zijn, het gaat er als ondernemer om opportuniteiten op het juiste moment te kunnen spotten en te durven. Klassiek is dat ze zich vaak voordoen wanneer u het niet verwacht: hou op zo’n momenten niet altijd vast aan uw beslissingsproces, maar durf te springen!

Wouter Foulon

Wouter Foulon

Wouter Foulon studeerde productontwikkeling en is oprichter van Comate, een Leuvens bureau gespecialiseerd in mechanical engineering en productdesign. In 2017 won hij de JCI-award voor Vlaamse jonge ondernemer van het jaar.