Stéphane Halleux is een bijzondere Belgische kunstenaar die besliste om zijn eigen zaak op te richten ... voor het plezier. Een origineel model voor jonge en kunstzinnige ondernemers. 

Creatieveling en bedrijfsleider

Ik heb lange tijd voor een animatiestudio in Luik gewerkt. "In die structuur was ik één van de creatievelingen. Toch was het werk niet zo heel creatief, want de creatie zelf kwam niet van mij. Dat wereldje wou ik aan achter mij laten om zelfstandiger en vrijer te kunnen werken." Ik was jong, maar ik wou ook geen te grote risico's nemen, ik heb dus niet in een opwelling alle bruggen opgeblazen. In een overgangsperiode werkte ik in een meubelmagazijn (er moest immers brood op de plank komen) en tegelijkertijd ging ik door met mijn beeldhouwactiviteiten. Mijn inspanningen en geduld hebben uiteindelijk geloond. Een galerij pikte mijn werk op en er was al snel een publiek voor te vinden. Resultaat: ik kon de vraag al gauw niet meer bijhouden. Pas toen besliste ik om uw eigen onderneming opstarten in 7 stappen

Het statuut van kunstenaar en ondernemer verzoenen

Ik ben eigenlijk vooral kunstenaar: "Ik voel mij absoluut geen ondernemer. Ik wil ook helemaal niet internationaal doorbreken (ook al worden mijn werken wereldwijd tentoongesteld). Anderen slagen daarin met glans, zoals een van mijn meesters, Wim Delvoye, Hij is erin geslaagd een onderneming op poten te zetten zonder zijn ziel en de essentie van zijn werk te verliezen. Dat is wat kunstenaar zijn volgens mij echt betekent. Het is ook niet mijn bedoeling om het geld op te potten. Ik wil het geld dat ik verdien gebruiken voor nieuwe kansen en nieuwe technieken. Artistieke vrijheid vind ik belangrijk. 

Hoe kunst en ondernemerschap verzoenen?

Wie een eigen zaak wil starten, zou ik eigenlijk aanraden om dezelfde weg te volgen als ik. "Eerst de kat uit de boom kijken en er dan stap voor stap voor gaan." Zorg er voor dat u alle troeven in handen hebt om uw onderneming om te vormen tot … een speelterrein waar u naar hartenlust kan experimenteren. Reken dus alles goed uit om geen te grote risico's te nemen. Ook een tikkeltje geluk is onmisbaar. Als u minder budget hebt om te starten, kan een overheidsfinanciering redding bieden. Maar ook dat moet u op een bepaald moment kunnen loslaten. Ik had altijd het geluk dat ik niet afhankelijk was van culturele subsidies. Daar voel ik mij vrijer en zelfstandiger door, in mijn werk en in mijn keuzes.

Stéphane Halleux

De Belgische beeldhouwer Stéphane Halleux creëerde onder meer het personage van 'Mr. Hublot', dat is uitgegroeid tot de held van een kortfilm die in 2014 een Oscar voor beste korte animatiefilm in de wacht sleepte. Vandaag staat hij aan het hoofd van zijn eigen onderneming. Zijn werk geniet wereldfaam.