Terwijl sommige zestigers ongeduldig aftellen tot hun pensioen, willen anderen niets lievers dan blijven ondernemen. Wat motiveert hen? Wat zijn hun troeven? Philippe Cooremans, een trotse senior ondernemer, geeft een stand van zaken.

Nooit te oud om te ondernemen?

Wat motiveert en inspireert een ondernemer die de 60 voorbij is? Philippe Cooremans, een trotse senior ondernemer, doet zijn verhaal.

Pluk de vruchten van een traag parcours

Philippe Cooremans is op 60-jarige leeftijd nog steeds erg actief in de grafische sector. Toch is het ondernemerschap hem niet met de paplepel ingegeven. En hij is ook niet van de ene op de andere dag ondernemer geworden. Dat alles is geleidelijk gegroeid, en het verandert nog steeds. “Mijn vader heeft zijn hele leven lang voor hetzelfde bedrijf gewerkt. Ikzelf ben ook mijn carrière begonnen als werknemer, waarna ik als ondernemer in bijberoep ben begonnen. Uiteindelijk heb ik, toen de IT-sector in opmars was, mijn bedrijf opgericht. In de drie decennia daarop volgden nog twee andere bedrijven. Het hele proces verliep stap voor stap. Tegenwoordig en op mijn leeftijd ben ik niet gewoon werknemer of manager. Ik ben in de eerste plaats ondernemer.” 

Vertrouw op de jonge generaties

Philippe Cooremans, die actief is in de productiesector, weet welke kracht er achter zijn leeftijd schuilgaat. De ongemakken die gepaard gaan met een zekere leeftijd, pakt hij zo aan: “Grijzende slapen boezemen weliswaar een zekere geloofwaardigheid in, maar niet in elke sector. Bij creatieve beroepen kom je bijvoorbeeld al snel over als iemand die niet mee is met de nieuwste trends. Daarom laat ik alles wat te maken heeft met het internet en social media liever over aan ‘digital natives’. Zoals de term aanduidt, zijn ze opgegroeid met de nieuwe vormen van media en technologie en zijn ze dus beter geplaatst om dat deel van het vak in handen te nemen”. De senior ondernemer is dan weer prima geplaatst om de bagage van de junior ondernemer aan te vullen en hem te coachen.

Durf te experimenteren en vergroot uw vertrouwen en vaardigheden

Philippe Cooremans geeft toe dat het tempo van zijn sector veranderd is. Maar zelf heeft hij ook de nodige kwaliteiten en vaardigheden ontwikkeld om dat tempo het hoofd te bieden: “In de grafische sector moeten processen als besluitvorming tegenwoordig steeds sneller verlopen. We hebben te maken met klanten die zelf ook gebukt gaan onder dat snelle tempo en die nog meer moeite hebben om alles rond te krijgen. Op zo'n moment is decennialange ervaring welkom. Omdat we veel problemen al gezien hebben, kunnen we ze oplossen en er zelfs op anticiperen. We weten welke tools ons toen goed geholpen hebben en ons dus opnieuw kunnen helpen. Door onze ervaring kunnen we ook beter omgaan met de stress die de situatie oproept. En vooral: we kennen ons vak en we kennen onszelf. We zijn dus ook zelfzekerder over onze vaardigheden.”

Blijf investeren in nieuwe projecten en deel uw ervaring

Met de leeftijd wordt risico makkelijker en is er meer tijd over om een activiteit te ontwikkelen, zegt Philippe Cooremans. “Onze kinderen zijn groot en zelfstandig geworden en kosten geen geld en tijd meer. Intussen hebben we ons ook kunnen omringen met complementaire profielen, waardoor we meer tijd overhouden, en die ons voortdurend aanmoedigen om de volgende stap te zetten."

De grijzende ondernemer blijft altijd naar de toekomst kijken: “Sommige zelfstandigen van mijn leeftijd moeten nog werken om brood op de plank te brengen, zonder enige werkzekerheid daarbij. Zelf heb ik het geluk dat ik mijn beroep op een andere manier kan voortzetten en kan heruitvinden. Ik ben mentaal ook sterker geworden en laat mijn keuzes niet langer afhangen van mijn entourage. En ik laat me niet meer afbrengen van mijn toekomstplannen. Tot ik met pensioen ga, wil ik graag de e-commerce van mijn bedrijf verbeteren en mijn expertise verder ontwikkelen en delen. Ik heb met veel plezier mijn kennis met mijn kinderen en vrienden gedeeld en weet dat ik het nog een tijd even graag met mijn medewerkers zal delen.”

Philippe Cooremans

Philippe Cooremans

Philippe Cooremans is als ondernemer actief in de sector van grafische ontwerp en gepersonaliseerde accessoires, en dat opeenvolgend in drie complementaire bedrijven: Praxitel, A Zero en Badgeman Printing.