Vincent Tadino, CEO en oprichter van ORA (Optimized Radiochemical Applications), ruilde in 2012 Luik in voor het platteland van Philippeville, bij Namen. Vanuit zijn kantoor ziet hij de koeien grazen in de wei ... is het een meerwaarde voor zijn business? 

Kalmte en rust voor een grotere productiviteit

In 2008, twee jaar na de oprichting van ORA in Luik, ben ik in Walcourt gaan wonen. Na vier jaar lang pendelen, met alle problemen van dien, kreeg ik een gebouw in de rand van Philippeville op het oog. "Het is makkelijk bereikbaar, zowel voor onze medewerkers als voor onze leveranciers. Hier zijn er geen files." Het grote voordeel is de afstand tussen mijn woon- en werkplaats nu amper 12 km is. Wie zich op het platteland vestigt, heeft minder stress omdat er geen mobiliteitsproblemen zijn, behalve als u met het openbaar vervoer komt. Daardoor profiteert u van een rustiger en relaxter werkomgeving. Zo kunt u zich beter concentreren en ook teamwerk gaat erop vooruit. 

Een nijpend tekort aan voorzieningen voor ondernemingen.

Een van de nadelen van het platteland is het tekort aan kantoorruimte. De industrieparken in de regio zijn eigenlijk meer winkelcentra. Bovendien is ook de internetverbinding wat trager en is het bereik van de mobiele netwerken niet overal optimaal. Als uw activiteit die voorzieningen niet meteen nodig heeft, is dat geen groot nadeel. "Ondernemers die zich op het platteland willen vestigen, raad ik aan om hun ligging zorgvuldig te kiezen op basis van hun activiteit." Als u een zeer snelle verbinding wilt, kunt u misschien beter eens in een wetenschapspark gaan neuzen. 

Vrij vlotte aanwerving ter plaatse

"Werken op het platteland biedt echter een onbetaalbaar levenscomfort." Bijna al mijn medewerkers komen uit de streek. En in tegenstelling tot wat u zou denken, geraken wij vrij makkelijk aan personeel. Het duurde amper één maand om een gespecialiseerd profiel aan te werven uit het dorp naast ons. Het is nu eenmaal zo dat heel wat mensen liever een job dichtbij huis willen, in plaats van hun tijd te verdoen in de files. En van die laatste hebben we hier geen last. 

Vincent Tadino

Vincent Tadino is CEO en oprichter van ORA (Optimized Radiochemical Applications), dat bestaat sinds 2006. In twaalf jaar tijd is de onderneming uitgegroeid tot wereldleider in de fabricage van automaten voor de productie van radiofarmaceutische tracers voor medische beeldvorming. Het bedrijf heeft een twaalftal medewerkers in dienst en voert 100% van zijn productie uit, onder meer naar de Verenigde Staten, Japan en China.