Een eigen zaak beginnen? Zeker: wanneer de crisis voorbij is, de kinderen groot zijn, er meer geld is, de website klaar is… Excuses genoeg om het ondernemerschap uit te stellen! En toch bestaat er zoiets als het goede moment. Olivier Devue, die met zijn bedrijf Pharmony IT-oplossingen voor apothekers ontwikkelt, wist dat het juiste moment om te ondernemen aangebroken was. Hij vertelt hoe – en vooral wanneer – hij van de ene op de andere dag voor eigen rekening begon te werken.

De klik maken en je comfortzone verlaten

Voor Olivier Devue was ondernemen een kwestie van het goede moment, maar vooral van omstandigheden: "Ik had al langer zin om me aan het ondernemerschap te wagen. Ik werkte voor een onderneming die marktleider was in Frankrijk, maar waar ik nooit buiten mijn comfortzone kon treden. Het keerpunt kwam er toen ik mijn carrière om gezondheidsredenen moest onderbreken. Je moet natuurlijk het goede moment afwachten, maar je vooral niet overhaasten. Zodra je je bedrijf hebt opgestart, moet je vooruit denken, zonder je te laten tegenhouden door sceptici die klaarstaan om je te ontmoedigen.

De markt en de belangrijkste spelers goed kennen

Bij het opstarten van je bedrijf helpt het als je al eerder in dezelfde sector gewerkt hebt. Want dan ken je:

Olivier Devue licht toe: "Het was me opgevallen dat de gevestigde spelers op hun lauweren rustten, terwijl ze beter hadden kunnen voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de doelgroep. Dat gaf me het lef om een disruptieve oplossing (n.v.d.r.: in het geval van Olivier Devue een cloud-oplossing) aan te bieden, en dat op basis van een visie die de werkelijkheid van de markt zo goed mogelijk benadert."

De SWOT is bij wijze van spreken al uitgevoerd. Wie als zelfstandige begint, moet dit voor zijn lancering doen.

Het belang van een goede omkadering

De omstandigheden en de kennis van de sector zijn doorslaggevend bij het oprichten van een bedrijf. Dat geldt ook voor de personen waarmee je je omringt. Het is van belang om:

  • Aanvullende profielen en expertises te vinden: dat maakt je sterk en ontlast je tegelijkertijd. Zo is Olivier Devue bijvoorbeeld beginnen samenwerken met een naaste medewerker die een opleiding boekhouding had genoten. Zo kon hij het fiscale werk delegeren. En omdat de echtgenote van die partner apotheker was, bevond Olivier zich zo goed als op het terrein, aan de zijde van zijn doelgroep;
  • Het ownership van het project te delen: het project is ieders kindje, en dat brengt de bedrijfsmedewerkers bijeen en motiveert hen;
  • Zich op naasten te verlaten: als het goede moment voor de ondernemer is aangebroken, dan moet hij zich enerzijds gesteund voelen door zijn naasten en anderzijds een zekere goedkeuring van hen krijgen. De start van de onderneming heeft dan ook gevolgen voor alle gezinsleden. Anderzijds vind je je eerste investeerders vaak onder je naasten. Die investeerders genieten van de Tax Shelter-maatregelen, zoals het geval was bij Devue’s familieleden;
  • Zijn netwerk laten werken: of je nu starter of senior bent, netwerken is van levensbelang om te prospecteren of om samen ideeën en oplossingen te vinden.

Obstakels uit de weg ruimen en waakzaam blijven

Hoewel er altijd excuses zijn om het ondernemerschap uit te stellen, stelt Olivier Devue ons gerust: "Het juiste tijdstip bepaal je zelf, en dat ondanks alle denkbare externe factoren. In ons geval bijvoorbeeld hadden we schrik kunnen krijgen van de grote spelers. Bepaalde mensen waarschuwden ons ook, want er waren al voldoende diverse soorten software op de markt. In het licht van de omstandigheden en adviezen was het dus niet echt het goede moment. Maar als het voor jou goed aanvoelt, dan is het moment aangebroken. Vervolgens moet je andere geschikte momenten blijven creëren, waarbij je je producten en diensten doet evolueren. En om in te schatten of het moment is aangebroken om deze innovaties op de markt te brengen, is het belangrijk om waakzaam te blijven."

Olivier Devue

Olivier Devue is medeoprichter en CEO van Pharmony, waarmee hij apothekers sinds de lente van 2016 software levert voor het beheer van hun zaak. Voordat hij zijn bedrijf oprichtte, werkte Devue 25 jaar lang als IT'er en webontwikkelaar in de farmaceutische sector.