Is het mogelijk om hogere studies te volgen en dit te combineren met de start van je eigen bedrijf? Rosine Uwayezu, oprichtster van het online bedrijf Iconics.eu, bewijst dat het allemaal kan als je het goed aanpakt. Ze legt ons in detail uit hoe je dat juist doet.

Chanel, Cartier en Louboutin

Iconics is een webshop die tweedehands luxeartikelen verkoopt: denk aan schoenen van Louboutin, Chanel-handtassen en Cartier-horloges. ‘Preloved Luxury’, zo staat het in de signature. De oprichtster van de site is de West-Vlaamse Rosine Uwayezu. Tegelijk met het runnen van de shop, zit ze ook in haar laatste jaar Rechtspraktijk aan de Hogeschool Gent. Eerder dit jaar werd ze zelfs tot Student-Ondernemer van het jaar verkozen.

“Ik ben al sinds mijn jeugd gepassioneerd door mode”, vertelt ze. “Toen ik eens vakantiewerk deed aan zee, zag ik daar altijd dezelfde dames met heel mooie en kwaliteitsvolle spullen lopen. Dat gaf me het idee dat ze waarschijnlijk een heel goed gevulde kleerkast hadden, maar dat ze waarschijnlijk ook wel eens van bepaalde stukken af wilden (lacht). Zo is het idee voor Iconics geboren. De site onderschrijft eigenlijk helemaal het idee van de deeleconomie.”

Combinatie wordt lastiger

Rosine begon vorig jaar met Iconics, aanvankelijk niet via een eigen site, maar via Facebook en Instagram. Hoe maakt ze de combinatie met haar studies? “Het eerste jaar ging dat nog vrij vlot omdat we nog klein waren”, vertelt ze. “Maar we groeien vrij snel en die combinatie wordt alsmaar lastiger. Ik ben nu bijna dag en nacht met Iconics bezig. Doorheen het jaar zijn de studies een beetje naar het tweede plan verschoven, moet ik toegeven. Tegen dat de examens beginnen, richt ik daar weer mijn focus op. Gelukkig lukt dat tot nog toe vrij goed (lacht).”

Van drie naar driehonderdvijftig artikelen

Dat er groei in Iconics zit, bewijzen de cijfers: de site startte met drie artikelen die te koop werden aangeboden, ondertussen zijn het er 350. Aanvankelijk kwamen bijna alle kopers uit West-Vlaanderen, daarna België en nog wat later de buurlanden. Ondertussen komt de grootste groep klanten uit de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf heeft recent ook zijn eerste aanwerving gedaan, binnenkort komt er nog een personeelslid bij.

Steun van de school

Rosine zelf heeft momenteel het statuut van “Student-Zelfstandige”, waardoor ze bijvoorbeeld van gunsttarieven kan genieten in de belastingen en de sociale bijdragen. Op die manier probeert de overheid het ondernemerschap bij jonge mensen te promoten. “Gelukkig word ik ook door de school goed gesteund”, zegt Rosine. “Mijn afwezigheid bij de lessen wordt regelmatig door de vingers gezien en als het moet, kan ik bepaalde examens laten verplaatsen. Via het Centrum voor Ondernemen, dat aan de Hogeschool verbonden is, hebben ze me ook geholpen bij het opmaken van een businessplan en me over alle administratieve rompslomp advies gegeven. Daar heb ik heel veel aan gehad.”

Verder ondernemen?

Rosine zit momenteel in haar laatste jaar aan de hogeschool en studeert volgende zomer dus af. Dan zal ze moeten kiezen tussen de webshop en eventueel een juridische carrière. Die keuze lijkt echter al gemaakt. “Natuurlijk hoop ik na mijn studies Iconics verder te kunnen uitbouwen”, zegt ze. “Ik heb al enorm veel geleerd van mijn ondernemersavontuur en ik heb het gevoel dat het echt iets kan worden. Ik doe het ook héél graag, hoewel het soms moeilijker en intenser is dan ik zelf aanvankelijk had ingeschat. De uitdaging is groot, maar de voldoening ook (lacht).”

Extra kapitaal gezocht

De financiering van Iconics verliep tot nog toe grotendeels met spaargeld van Rosine en financiële steun van haar familie. Als de site verder wil groeien, zijn er nieuwe financiële middelen nodig. “Dat klopt”, beaamt Rosine. “We zullen dan ook bijkomend kapitaal moeten aantrekken, bijvoorbeeld om onze eigen smartphone-app te laten bouwen. In eerste instantie heb ik alles zelf betaald, met hulp van mijn ouders en vrienden. Maar nu zijn we op een punt gekomen dat we bij de bank als moeten aankloppen om in ons te investeren en ons zo verder te helpen groeien.” 

Rosine Uwayezu

Rosine Uwayezu is momenteel laatstejaarsstudent Rechtspraktijk aan de Hogeschool Gent. Tegelijk bouwt ze vanuit Kuurne Iconics.eu uit, een modebedrijf dat luxeartikelen een tweede leven gunt. Zij is de eerste in haar familie die een carrière als zelfstandige wil uitbouwen.