Bent u een jonge ondernemer en wilt u graag begeleid worden om tekortkomingen aan te vullen en zo uw ambities waar te maken? Het Netwerk Ondernemen brengt starters en ervaren managers kosteloos met elkaar in contact om groei in België en daarbuiten te stimuleren. Denis Steisel, oprichter van het agentschap Emakina en voorzitter van het netwerk voor de zone Brussel, vertelt over dit initiatief.

Om banen te creëren, moeten we werkgevers creëren!

"Het Netwerk Ondernemen is voortgekomen uit een simpele constatering: om banen te creëren, moet je werkgevers creëren," stelt Steisel. "Het is onze missie jonge ondernemers kosteloos te begeleiden bij de ontwikkeling van hun onderneming en dus bij het creëren van rijkdommen.’’ Het netwerk is dertig jaar geleden in Frankrijk opgericht en heeft zich inmiddels overal in Europa, de Maghreb en zelfs Latijns-Amerika verspreid. In België is het netwerk met name vertegenwoordigd in Brussel, Luik, Namen, Charleroi en Antwerpen.

Een weldoordacht project met veel potentieel

Om tot het netwerk te kunnen toetreden, moet aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan: blijk geven van een volwassen marktbenadering en een project presenteren met veel groeipotentieel. Eenmaal toegelaten komen de ‘laureaten’ in aanmerking voor:

  • twee à drie dagen begeleiding van een doorgewinterde manager (met eens per maand een ontmoeting, naargelang ieders beschikbaarheid);

  • een erelening tegen 0% van 15.000 EUR, gefinancierd door volledig particuliere fondsen en bijeengebracht door de leden en partners;

  • toegang tot een gemeenschap van Belgische en internationale ondernemers, ideaal om te netwerken of internationaal te groeien!

  • verschillende aanvullende diensten, zoals het Groeiprogramma of ‘Digital Speed Coaching’, coaching bij de digitale transformatie.

Een gezonde, stimulerende relatie

"Wij helpen ondernemers zich te ontwikkelen, maar we zijn geen trainers, adviseurs of investeerders’’, verduidelijkt Steisel. "De begeleiders vervullen in zekere zin een sociale functie door de laureaten kosteloos tijd en expertise te schenken. Als lid geniet ik het meest van het opbouwen van een serieuze, gezonde relatie met jonge ondernemers en het herbeleven, via hun projecten, van de opwinding en positieve spanning van het starten van een onderneming.”

Neem mensen aan die beter zijn dan u!

"Mijn advies aan startende ondernemers?" Zet in op je sterke punten! Durf mensen aan te nemen die beter zijn dan uzelf om tekortkomingen te compenseren en te zorgen voor een goed team waarin de leden elkaar aanvullen. Maak bovendien gebruik van advies van buitenaf om een onafhankelijke en dus 100% objectieve visie te ontwikkelen," zegt Denis Steizel tot slot.

Denis Steisel

Denis Steisel, oprichter van het agentschap Emakina en directeur van Eezee-It, geeft vorm aan zijn grote passie voor ondernemerschap door voorzitter te zijn van het Netwerk Ondernemen in Brussel.