Beginnende ondernemers bestuderen de commerciële vraag naar het product dat of de dienst die ze in de markt zetten. Ze maken een website, creëren een Twitter-account... Kortom, ze werken grondig aan de positionering, de marketing en de promotie van hun beloftevolle activiteit. Maar houden ze - eenmaal aan de slag - ook de financiële cijfers in het oog? Financieel consultant Marcel Le Moine heeft zo zijn twijfels.

Tijdig facturen maken en innen

Het is schering en inslag dat onervaren (en zelfs ervaren) bedrijfsleiders 'plots' merken dat ze centen nodig hebben. "Bijvoorbeeld om aan hun btw-verplichting te voldoen. Want die komt altijd sneller dan verwacht, alvast sneller dan klanten hun facturen betalen. De bedrijfsleider rept zich dus naar de bank met een verzoek om centen. 'Dringend, want de btw moet vandaag betaald zijn'."

 

Een goede bankier zal zijn klant helpen, ook al komt de kredietvraag best wel laat. Maar bij elke volgende btw-betaling herhaalt zich hetzelfde scenario. Nochtans is een btw-schuld net het bewijs dat het bedrijf draait, dat het facturen maakt en hopelijk ook opstuurt.

 

Hoe u die situatie kunt vermijden? "Maak als bedrijfsleider uw verkoopfacturen op tijd, ook al bent u druk in de weer met de verkoop. En waak erover dat uw klanten binnen de afgesproken termijn betalen. Sommige bedrijven zijn op dat vlak te inschikkelijk, uit vrees om hun klant te verliezen. Maar op die manier spelen ze bankier. Terwijl hun eigen bankier voor hen de kastanjes uit het vuur moet halen. De omgekeerde wereld dus."

Zelf financieel sturen

"Ik pleit ervoor dat zelfstandigen, handelaars of ondernemers financieel het roer in eigen handen nemen.” Maar kennen ze het klappen van de financiële zweep wel? "Niet altijd en daardoor maken ze weleens een fout. Ik zie zelfstandigen soms een bestelwagen kopen met hun kaskrediet..."

 

Te veel ondernemers halen begrippen als schuld op korte en lange termijn door elkaar en mengen dat nog even met termen als investering, liquiditeit en kasstroom. Gelukkig is er nog de boekhouder. Toch? "Zeker, op voorwaarde dat die zijn rol volop mag spelen. Want sommige bedrijfsleiders beperken de rol van hun boekhouder tot... jawel, boekhouden."

Een sterk dossier

"Uw bedrijf financieel goed structureren is heus geen hogere wiskunde. En er zijn meer dan voldoende initiatieven bij zelfstandigen- of ondernemersorganisaties om de materie onder de knie te krijgen. Behalve dat u dan een financieel sterk bedrijf uitbouwt, is ook het dossier sterker waarmee u naar uw bankier stapt voor de financiering van pakweg de groei van uw onderneming. Dat onderhandelt gemakkelijker."

 

"Wie zijn business correct wil financieren, beseft dat naast een langlopend (investerings)krediet vaak na enige tijd ook een kortlopend krediet nodig zal zijn. Bereken en regel dat in één keer, zodat u niet twee keer naar de bank moet."

Marcel Le Moine

Marcel Le Moine

Marcel Le Moine is doctor in de economie (Erasmusuniversiteit Rotterdam) en bezit een masterdiploma in de commerciële (internationale betrekkingen) en didactische wetenschappen (KUL-Lessius). Hij is onder andere lesgever bij de Febelfin Academy, onafhankelijk bestuurder, ere-magistraat en universiteitsdocent. Bovendien is hij managing partner van FinPro, Advice- Training & Coaching.