Ondernemers met een droom staan er vaak alleen voor. Hun plan stuit op materiële beperkingen of angst voor risico’s, of ze worden door hun omgeving ontmoedigd. Toch zetten sommigen ondanks alles door: de droom die weinig kans van slagen leek te hebben, wordt dan een waar succesverhaal. Hoe krijgt u zoiets voor elkaar en hoe biedt u weerstand tegen mensen die uw droom in de weg staan en andere ontmoedigende factoren? Eric Domb, oprichter en directeur van Pairi Daiza, is de aangewezen persoon om hier iets over te zeggen: hoewel niemand iets in zijn plannen zag, is het dierenpark dat hij vanuit het niets in Henegouwen opstartte, de toeristische topattractie van België geworden. 

Gezonde kritiek herkennen

In 2017 telde Pairi Daiza 5000 bewoners, bestaande uit 500 verschillende diersoorten. Pairi Daiza biedt tevens werk aan 800 mensen (vaste krachten, seizoenskrachten en studenten). In toeristische cijfers uitgedrukt ontvangt het dierenpark 2 miljoen bezoekers per jaar. Bij de opening in 1994 lieten zwartkijkers geen gelegenheid voorbijgaan om Eric Domb te laten weten dat zijn project gekkenwerk was, vooral in dit gedeelte van België. Maar het is hem gelukt een balans te vinden tussen luisteren en zich doof houden: "Het vergt vaak veel moed om met zwartkijkers om te gaan; waar sommige mensen kansen zien, zien pessimisten slechts problemen." Toch moet een ondernemer zo eerlijk zijn om ook naar hen te luisteren. Sommige kritiek is mogelijk terecht of kan ons helpen onze werkwijze te verbeteren. Het valt echter niet altijd mee om kwade bedoelingen en gezonde kritiek van elkaar te onderscheiden. Maar diep van binnen weet een ondernemer verschil te maken tussen redenen om iets niet te doen en echte beperkingen."

Werknemers motiveren

Laat u niet te veel in beslag nemen door demotiverende mensen. Eric Domb: "De meeste mensen menen het goed, maar helaas hoor je die minder vaak. In mijn zakelijke loopbaan doken er echter ook vaak mensen op die me graag wilden adviseren en helpen. Dat gebeurt wanneer u vertelt wat u van plan bent en als dat hen aanspreekt. Bijvoorbeeld:

  • Vraag uw bezoekers of klanten om advies. Toen het park open ging, was nog niets klaar in wat toen nog Paradisio heette. Bezoekers die hun mening wilden geven, gaven we een ideeënkaartje met de tekst: "Het paradijs is niet volmaakt, help ons om het volmaakt te maken." negen van de tien kaartjes waren bemoedigend;
  • Laat u verrassen door spontane reacties. In het kader van mijn Nassonia-project (n.v.d.r.: alternatief project voor bosbeheer in Nassogne, in de provincie Luxemburg) besloten omwonenden om gezamenlijk "Pro Nassonia" op te richten om mijn project te steunen;

  • Zie geen beren op de weg, zoals administratieve procedures of vertraging. Eerlijk gezegd heeft de administratie mij sinds het prille begin van Pairi Daiza geholpen keuzes te maken, vooruit te komen en mezelf te verbeteren;

  • Omring uzelf met medewerkers en partners die uw waarden delen. Mijn medewerkers werken niet voor mij maar voor zichzelf, door in een avontuur te stappen waarin ze allen een rol hebben. 

Passie maakt alles mogelijk

"Ik heb enorm veel geluk: ik doe wat ik leuk vind, in een project waarin al mijn interesses samenkomen. Daaruit ontstaat een passie waarmee u uw potentieel kunt realiseren. Zo wordt u wie u echt bent. Dat geeft zelfs een eenvoudig persoon als mezelf moed. Het brengt al die stemmen die zeggen "dat kan niet" tot zwijgen. 

De kracht van die passie heb ik bijvoorbeeld ervaren toen ik een echte Chinese tuin wilde aanleggen en vaklieden uit Sjanghai wilde laten komen om het geheel authentiek te maken. Voor een particuliere onderneming als de onze was het moeilijk denkbaar dat we een Chinees overheidsbedrijf, dat normaal gesproken alleen zaken doet met staten en andere instellingen, zo ver zouden kunnen krijgen. Maar we geloofden er zo sterk in dat we de Chinese autoriteiten konden overtuigen. Ze gaven ons zelfs een panda-echtpaar op de koop toe. En dat was oorspronkelijk niet de bedoeling."

De missie van zijn onderneming boven alles stellen

Eric Domb is van mening dat boeken over instant succes alleen degenen die ze hebben geschreven rijker maken. Een wondermiddel bestaat niet: "We moeten de oplossing in onszelf zoeken, we kunnen veel meer dan we denken. Het gaat niet om hoeveel of wat, het gaat om hoe. Mijn 'hoe' is mijn roeping verwondering teweeg te brengen bij anderen in een beschermde natuur. Dat blijft een krachtig ingrediënt. In mijn geval is geld dus niet het doel, maar een middel. Als geld mijn enige drijfveer zou zijn, zou ik al die risico's nooit hebben genomen en zou ik niet dezelfde vastberadenheid hebben getoond ten overstaan van zo veel tegenspoed en ontmoediging." 

Eric Domb

Eric Domb is oprichter en directeur van dierenpark Pairi Daiza. Dit succesverhaal heeft Eric Domb de titel Manager van het jaar 2007 opgeleverd en Pairi Daiza de titel Onderneming van het jaar 2015. Van 2006 tot 2009 was hij directeur van de UWE (Union Wallonne des Entreprises). Maar bovenal blijft Eric Domb een olifantenliefhebber die zijn kinderlijk enthousiasme en zijn passie voor de natuur heeft weten te behouden.