Denkt u eraan ondernemer te worden? Ga dan niet overhaast te werk. Jean Blavier, scherpzinnig observator van de ondernemerswereld, geeft ons advies. Een verkeerde aanpak kan duur uitdraaien. We leren ook niet echt op school of de universiteit welke verantwoordelijkheden er op ons afkomen wanneer we ons vestigen als zelfstandige of een bedrijf opstarten.

Start op het gemak en word zelfstandige in bijberoep

De beste manier om u op de grote sprong voor te bereiden, is kleine stappen te nemen. Door bijvoorbeeld aan de slag te gaan als zelfstandige in bijberoep. Er zijn er meer dan 237.000 in ons land en velen van hen gebruiken dat statuut als springplank om zelfstandige in hoofdberoep te worden of hun bedrijf op te starten.

Het is een uitstekende manier om vertrouwd te raken met een leven als zelfstandige. Daar komt namelijk heel wat bij kijken: u hangt van niemand af, maar u staat er wel alleen voor. Dat mag u zeker niet uit uw evenwicht brengen (er zijn meer dan 1 miljoen zelfstandigen in ons land en de meesten werken vol goede moed), maar u moet het eens een poosje meemaken om zelf te ervaren wat de voor- en de nadelen zijn. Wie uit een ondernemersgezin komt, weet ongetwijfeld wat we bedoelen. Het is niet zozeer een vereiste voor succes, maar als het zelfstandigenstatuut u niet bevalt, kunt u dat maar beter op voorhand inzien!

Het belang van het businessplan voor alle ondernemers

Er zijn te veel starters en jonge bedrijven die na enkele jaren, of zelfs maanden, overkop gaan. Eigenlijk is het net zoals in de sport: u raakt niet op het podium zonder goed voorbereid te zijn. En ook niet zonder bepaalde vaardigheden. Start niet als zelfstandige als u geen minimale kennis van bedrijfsbeheer hebt. Neem zeker eens een kijkje op de Belgische federale portaalsite.

Maar allereerst moet u even aan introspectie doen en nadenken over een businessplanWat wilt u verkopen (wees precies!) en aan wie? Wie zijn uw concurrenten? Wat hebben zij meer of minder dan u? Hoe gaat u uw marketing en communicatie aanpakken? Welke vaste en variabele kosten hebt u? Hoe gaat u uw prijzen vastleggen? Denk goed na over die laatste vraag. Het is namelijk het verschil tussen uw kosten en uw prijzen dat uw marge bepaalt. Die moet voldoende hoog zijn om te overleven als zelfstandige. Pas nadat u in detail op al die vragen hebt geantwoord, kunt u overgaan naar de volgende fase en uw nieuwe leven vormgeven.

De weg om ondernemer te worden in België

Ook al is de administratieve rompslomp om zelfstandige te worden of een bedrijf te starten minder groot dan vroeger, er zijn toch een aantal verplichte stappen die u moet doorlopen. Maak daarom een afspraak bij een ondernemersloket, maar wel pas nadat u goed over de volgende vragen hebt nagedacht:

  • Hebt u alle nodige goedkeuringen? Dat is namelijk nodig voor bepaalde vrije beroepen, ambulante handelaars en foorkramers, en bijvoorbeeld ook als u voor de staat wilt werken. Lees er alles over op de Belgische federale portaalsite.
  • Gaat u aan de slag als zelfstandige of start u een bedrijf? Dan is er nog uw startkapitaal. Dat moet niet echt hoog zijn, maar u hebt er wel een nodig. Ga te rade bij de bank waar u uw rekening opent – die rekening is trouwens verplicht. Start u een bedrijf, dan moet u langs de notaris. Lees er meer over op notaris.be. U vindt er veel informatie die u helpt om de juiste keuzes te maken en ook een kort maar erg leerrijk filmpje dat u meer vertelt over beide formules.
Ziezo. U bent er bijna. Nu moet u nog op zoek naar een boekhouder (doen!), een btw-nummer aanvragen (er zijn uitzonderingen, uw boekhouder kan u daar meer over vertellen) en uiteraard moet u zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en een ziekenfonds naar keuze. U vindt alle nodige informatie en de voordelen van het zelfstandigenstatuut op de Belgische federale portaalsite. Ja, ja ... er zijn voordelen!

Jean Blavier

Jean Blavier is freelance journalist voor L'Echo en RTBF en volgt sinds mensenheugenis van kortbij de actualiteit over de ondernemerswereld.