In het kader van het evenement ‘Women inspiring the future’ georganiseerd door BNP Paribas Fortis Wealth Management en het vrouwennetwerk She & company, had Bizcover een ontmoeting met toptennisster Justine Henin. Het evenement vond plaats op 2 oktober in de Club Justine Henin in Limelette, Waals-Brabant. Naast de al even beroemde atlete Tia Hellebaut en voetbaljournaliste Christine Schréder besprak Justine Henin de lessen van die je uit sport kunt leren. In interactie met het publiek legden de drie vrouwen uit hoe sport hen bij hun privé- en zakelijke projecten heeft geholpen. Het was ook een gelegenheid om meer te vernemen over de nieuwe carrière van Henin als ondernemer en haar engagement voor zieke kinderen met haar stichting, de vzw Justine For Kids. We staan even stil bij de sleutelmomenten van een avond die in het teken stond van netwerken en het delen van ondernemerservaringen.

Hoe je persoonlijke geschiedenis zowel een sport- als ondernemerscarrière kan inspireren

Als topsporter en ondernemer wordt Justine Henin echt gedreven door passie en een enorme vastberadenheid:

  • “Ik wilde al tennisster worden toen ik 5 jaar was. Zonder het te weten, paste ik al een techniek toe die me daarna bij al mijn projecten heeft geholpen: visualisatie. Alleen in mijn kamer zag ik mezelf na mijn overwinning op Roland-Garros. Ik rolde over de grond, gaf interviews ... Mijn voorbeeld was Steffi Graf. Vandaag moedig ik de kinderen die ik begeleid daartoe ook aan: er zijn geen gekke dromen of projecten”.

  • Op het moment dat Henin aan haar sportcarrière begon (nvdr: in de jaren 1990), bestond het statuut van sportstudent niet, evenmin als dat van student-ondernemer: “Mijn mama was leerkracht en dus was studeren de prioriteit. Daarnaast was er altijd iets - zoals mijn kleine gestalte - dat de carrière waar ik van droomde zogezegd in de weg zou staan. Vanaf mijn 12 jaar was er een 'voor' en een 'na' na het vroegtijdige overlijden van mijn moeder. Ik heb moeten leren me te laten gelden zonder haar steun. Veerkracht heeft me dus mentaal sterk gemaakt. Daarna heb ik de juiste personen ontmoet, met name Carlos. Hij geloofde in mijn potentieel en werd mijn coach.

  • Dat geldt ook voor zakenpartners: je moet je kunnen inzetten en op termijn in anderen kunnen investeren in alle vertrouwen. En je mag een ‘winning team’ ook niet veranderen bij de eerste tegenslag, zowel op sportief als op zakelijk vlak. Ik heb me in sommige relaties vergist, maar niet in de relaties die essentieel zijn geweest in mijn leven en in mijn loopbaan. Ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven om risico's te nemen, zonder garantie op resultaat, in plaats van niet te durven en daar later spijt van te hebben”.
     
  • “Mijn carrière heeft veel inspanningen gekost en ik heb momenten van twijfel gehad: ik wist dat ik niet van vandaag op morgen Roland-Garros zou winnen. En zoals bij alles wat je onderneemt, is er meer nodig dan talent of techniek. Je moet aan je motivatie werken en je moet er zin in hebben, je moet vooral jezelf willen overtreffen. Uiteraard was ik vaak mijn motivatie kwijt als de resultaten tegenvielen. Of je nu alleen bent of met anderen samenwerkt, de zelfmotivatie primeert.

Zowel in de tenniswereld als in het bedrijfsleven werken we samen met anderen, maar uiteindelijk speel je de wedstrijd alleen: “Je emoties leren beheersen en verantwoordelijkheid leren nemen is van cruciaal belang. Je kunt met collega's, je team ... spreken, maar er komt een moment dat je alleen op het terrein staat en de juiste beslissing moet nemen. En tot slot moet je, zoals bij elk project, keuzes kunnen maken: toen ik vijftien, zestien jaar was, moest ik trainen terwijl mijn vrienden uitgingen en plezier maakten. De mensen om je heen moeten dat isolement ook begrijpen en accepteren dat de sporter - net als de bedrijfsleider - in de spotlights staat”.

Je niet bezighouden met onbelangrijke zaken en je concentreren op je kernactiviteit

Henin heeft altijd eerder als zichzelf gehandeld dan als vrouw: “Wat mij betreft maak ik, als sportvrouw en als ondernemer, geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De discussies over gelijkheid, ook in het tennis, gaan een beetje aan mij voorbij. Ik concentreer me liever op de essentie, de fundamenten van mijn vak. Iedereen maakt gewoon deel uit van hetzelfde team, dat helpt om te winnen. In de academie (nvdr: Justine Henin Académy) werken we ook zonder echte hiërarchie, we werken allemaal samen met hetzelfde doel".

Het belang van het delen van ervaring en het benutten van je naamsbekendheid

Als je op 21-jarige leeftijd de nummer één van de wereld bent, word je overstelpt met vragen. Eens het ‘imposter-syndroom’ of de euforie van het succes voorbij is, gaat het leven weer zijn gewone gang: “Ik wilde iets terugdoen, delen. Daarom heb ik in 2008 Justine For Kids opgericht. Ik ben net terug van een verblijf in Canada, met de kinderen van de vereniging. Ver van hun dagelijks leven in een ziekenhuisomgeving herleefden ze en dat heeft hen goed gedaan. Mijn kinderen zijn meegegaan want ik wilde ze al vroeg bewust maken van bepaalde realiteiten. Het delen van ervaringen en waarden is een prioriteit, ook in mijn academie, veel meer dan het delen van technische vaardigheden. Het contact met al die jongeren brengt me terug naar het essentiële: de dag na mijn nederlaag op Wimbledon ben ik met hen vertrokken en dat heeft alles weer in het juiste perspectief gezet.

De avond ‘Women inspiring the future’ werd afgesloten met een vaststelling: wat in elk project - in het leven en in je loopbaan - telt, is durven te veranderen. Henin gaf daar een heel goed voorbeeld van: “De tijd van een loopbaan bij één werkgever is voorgoed voorbij. Je moet denken in termen van omscholing. Er zijn periodes van grote twijfel waarin je dingen moet kunnen ‘aanvoelen’. Er kunnen ook momenten zijn waarop je tussen twee projecten ‘dobbert’. Dan is mentale kracht essentieel. En dat geldt zowel voor sport als voor elk avontuur, als mens en als ondernemer.

Justine Henin

Toptenisster Justine Henin is een Belgische tennisster die we niet meer moeten voorstellen. Ze is ook een briljante ondernemer, die haar academie heeft opgericht in 2007. In de Club Justine Henin leidt haar team gepassioneerde tennissers op. Er is ook een restaurant en er worden evenementen en seminaries georganiseerd. In 2008 richtte Henin haar vereniging op die zieke kinderen steunt: Justine For Kids.