Op vrijdag 29 april vond in Oostende de finale van de Vlaamse Jonge Ondernemer 2016 plaats, een initiatief dat sterk ondernemerschap van ondernemers tussen de 18 en 40 in de verf zetten door erkenning te geven aan een individu dat op een uitzonderlijke wijze getuigt van duurzaam ondernemen. Bert Baeck (34), CEO van D-Square-TrendMiner, kreeg van de jury de hoogste eer. Wij sprokkelden reacties van de winnaar, Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis en jurylid bij JCI Vlaanderen, en Stef Verbeeck,  Managing Partner bij  Pavlov Branding en voorzitter van JCI Vlaanderen.

Proficiat met uw overwinning. Kunt u in het kort toelichten wat uw bedrijf doet?

Baeck: “Bedankt. Ik ben zelf burgerlijk ingenieur computerwetenschappen van opleiding, stond mee aan de wieg van het bedrijf in 2008 en werd er in 2013 CEO. We komen uit Limburg en willen eenvoudig gezegd de Google voor de industrie, en meer bepaald de procesindustrie, zijn door de beschikbare grote hoeveelheden gegevens doorzoekbaar te maken en big data te veranderen in small en smart data. Momenteel hebben we naast ons hoofdkwartier in Hasselt, ook filialen in Nederland, Duitsland en de V.S.”

Wat is de reden van uw succes?

Baeck: “We zijn begonnen als spin-off van de KULeuven en hebben een lange aanloopperiode gehad met R&D. Op het juiste moment hebben we de switch kunnen maken naar een commercieel bedrijf. We merkten namelijk dat een verhaal als dat van ons veel investeringen vergt, en ons project werd gesteund door de juiste mensen met het juiste kapitaal die geloofden in onze daadkracht. Dat is heel belangrijk: de juiste namen die u helpen om op het goede moment een versnelling hoger te schakelen.”

Waarom heeft de jury voor Bert Baeck gekozen?

De Keyzer: “We vinden dat hij een heel dynamische ondernemer is. Hij is gedreven en speelt in de champions league qua expansie met zijn bedrijf. Voor ons was zijn ambitie om heel snel heel groot te worden doorslaggevend, en dat is misschien wel atypisch Belgisch, om zo snel internationaal te gaan.”

Wat zou een jonge ondernemer kunnen leren van Bert?

Verbeeck: “Wij hopen dat we met deze wedstrijd personen kunnen inspireren om zelf de stap te zetten tot het ondernemerschap. We zagen heel diverse deelnemers met elk een sterk verhaal. Durven, doorzetten en terug opstaan bij tegenslagen zijn de zaken die we van vandaag kunnen onthouden.”

Er zijn veel startups in Europa, maar onvoldoende scale-ups…

Baeck: “Dat klopt inderdaad. We moeten meer durven investeren, want zonder investeringen is het niet mogelijk om van startup naar scale-up te evolueren, en dan zullen alle talenten naar de V.S. vertrekken. Nochtans is België heel interessant voor R&D. Er is een heel grote talent pool en R&D is hier ook goedkoper dan in de V.S.”

Wat zijn de voor- en nadelen van op jonge leeftijd ondernemen?

Baeck: “U moet heel veel laten en dat is niet voor elke startende ondernemer even gemakkelijk. Een eigen bedrijf is een beetje zoals een eigen baby. U moet constant de problemen overwinnen en dat is vermoeiend. Maar als jongere heeft u hier wel de energie voor, die bij een oudere starter misschien sneller zal ontbreken.”

Verbeeck: “Een jonge ondernemer mist natuurlijk een hoop ervaring. Daardoor worden ze soms minder serieus genomen dan ouderen. Daar staat tegenover dat ze een soort van naïviteit bezitten en het idee hebben dat ze de wereld kunnen veranderen. Ze hebben enorm veel zin in ondernemen en onze economie heeft volgens mij meer dan ooit nood aan jonge durvers zoals Bert die ambitieus zijn en met een gewaagd idee de sprong willen maken.”

Ook zin om te ondernemen? Ga meteen aan de slag en leer een businessplan opmaken.