Jaarlijks wil JCI, Junior Chamber International, een wereldwijde organisatie van jonge ondernemers tussen de 18 en 40 die ook lokaal actief is, sterk ondernemerschap van ‘jonge’ mensen in de verf zetten door erkenning te geven aan een individu dat op een uitzonderlijke wijze getuigt van duurzaam ondernemen. Op 29 april wordt de winnaar bekendgemaakt. Bizcover stelt de 5 finalisten alvast voor:

Yoshi Aesaert van Marmalade

Oost-Vlaanderen stuurt  Yoshi Aesaert van Marmelade naar de JCI finale. Sinds 2013 creëert Marmelade fictie voor bioscoop en televisie. Yoshi tracht de kijker steevast te verrassen met frisse en dynamische fictie. Dankzij de creatieve gedrevenheid van deze jonge ondernemer behoort Marmalade anno 2016 tot de grootste spelers in de Vlaamse film- en tv-sector. Recent opende het bedrijf een tweede vestiging in Nederland.

Bert Bernolet van Solar Zonder Grenzen

Bert Bernolet, bestuurder van Solar Zonder Grenzen en CVBA Energy Kiosks, zal West-Vlaanderen tijdens de finale verdedigen. Bert is gedreven door Afrika en ondernemen, en die passies combineert hij in Solar Zonder Grenzen, een initiatief waarmee hij gemeenschappen in het zuiden helpt door zonnesystemen te installeren. In samenwerking met vzw BISZ zette hij al meer dan 150 zonnekiosken op poten, heeft 3 werknemers in dienst in België en 35 in Togo. Daarnaast richtte Bert in 2013 een investeringsplatform op om van het concept een duurzame sociale onderneming te maken.

Jan de Backer van Fluidda

Jan De Backer van Fluidda verdedigt in de finale de Antwerpse eer. Het bedrijf werd in 2005 opgericht en opende reeds afdelingen in Mumbai, New York en Lissabon. Jan ontwikkelde met zijn team onder meer de gepatenteerde technologie “Functional Respiratory Imaging” (ook wel FRI), die een unieke kijk geeft in de structuur en de functie van de longen van patiënten en het dankzij een nauwkeurige diagnostische methode mogelijk maakt om medicatie voor longziekten sneller en goedkoper te ontwikkelen. 

Thijs Claes van Daddy Kate

De kandidaat die Vlaams-Brabant vertegenwoordigd is Thijs Claes, gedelegeerd bestuurd van Daddy Kate. De familiale drukkerij werd in 1978 opgericht en kende een sterke groei mede dankzij 3 overnames en 2 fusies. Thijs gelooft in de toekomst van drukwerk, maar speelt ook in op het feit dat meer en meer klanten behoefte  hebben aan de coördinatie van algemene communicatie. Zijn motto? “Making things happen.” Hiermee wil hij niet alleen zijn eigen grenzen verleggen, maar ook graag die van zijn klanten.

Bert Baeck van D-Square/TrendMiner

Bert Baeck werd dankzij zijn ijzersterk dossier in combinatie met een bijzonder enthousiaste presentatie, door JCI uitgeroepen tot Jonge Limburgse Ondernemer van het Jaar. Hij is mede-oprichter van D-Square/TrendMiner en  werd er in 2013 de CEO toen R&D een commercieel en internationaal karakter kreeg. Het softwarebedrijf ontwikkelt gepatenteerde big data zoektechnologie voor de procesindustrie op basis van patroonherkenning en machine learning. Met het motto: “Failure is not the worst outcome. Mediocrity is...” heeft Baeck de ambitie om de Google van de procesindustrie te worden. 

Wie wint?

Ontdek op vrijdag 29 april 2016 wie de finale zal winnen. De kandidaat wordt op de volgende eigenschappen beoordeeld:

  • Werkt de kandidaat-laureaat aan zijn of haar persoonlijke groei door zijn inzet in de onderneming?
  • Bestudeert de kandidaat wat er zich in de gemeenschap voordoet en draagt hij bij tot oplossingen i.v.m. economische ontwikkeling, democratie, opvoeding, …
  • Bereikt de kandidaat in zijn handelen een nieuwe dimensie: internationalisme
  • Grijpt de kandidaat de kans om bij te dragen tot de ontwikkeling en groei van de economische infrastructuur, welvaart en welzijn.

Wij duimen alvast, en u?