De dialoog moet mogelijk blijven, zelfs in de meest stresserende momenten, zo niet zal het bedrijf hieronder lijden.

Het roer in eigen handen hebben mag dan misschien een aantrekkelijke optie lijken, toch kan de eenzaamheid wel eens zwaar wegen op de schouders van een ondernemer. Maar samenwerken met een vennoot is niet altijd het wondermiddel: alles draait om het zorgvuldig afwegen van zijn beslissing en valkuilen te vermijden... Frédéric Wauters, oprichter van Ex Abrupto en bedreven ondernemer, deelt zijn ervaringen:


Als ondernemer heb ik het geluk de twee avonturen – solo en in tandem – tegelijkertijd te beleven. En hoewel het best aangenaam is om als enige de leiding te hebben, valt het soms zwaar om alle beslissingen zelf te nemen, vooral als het gaat om netelige kwesties. De sprong in tandem wagen, is echter evenmin relaxed. Als u toch zou besluiten ervoor te gaan, stelt u uzelf – en uw partner – best enkele vragen vooraleer de alliantie aan te gaan:

  • Zijn jullie beiden evenveel betrokken bij het avontuur? Als een van jullie een tweede business heeft, jonge kinderen of een ernstig zieke ouder, dan riskeert uw bedrijf op de tweede plaats te komen, wat onvermijdelijk tot wrijvingen zal leiden.

  • Zijn jullie levenspartners? Hart en geld vermengen is zelden een goed idee. Wat zal er gebeuren in geval van ruzie of echtscheiding? Hoe zal u deze twee aspecten van uw leven zo hermetisch mogelijk van elkaar gescheiden houden?

  • Zijn jullie in staat om in alle omstandigheden te communiceren? De dialoog moet mogelijk blijven, zelfs in de meest stresserende momenten, zo niet zal het bedrijf hieronder lijden.

  • Wie heeft het laatste woord? Als jullie niet tot een akkoord kunnen komen, wie hakt dan de knoop door?

  • Zijn de financiële aspecten van de samenwerking geregeld? Wie draagt wat bij in het bedrijf? Hoe gaan jullie de winsten (of verliezen) verdelen?

  • Hebben jullie een exit-scenario? Als een van jullie twee beslist om een ​​punt achter het avontuur te zetten, hoe zal de scheiding verlopen?


Voor deze laatste twee punten is het vaak geen overbodige luxe om langs te gaan bij een advocaat om een ​​overeenkomst af te sluiten. Een advocaat hielp me er onlangs aan herinneren: "Bij een huwelijk is er in het begin meestal geen probleem. Maar het is nochtans op dat moment dat men moet nadenken over wat er later zou kunnen gebeuren."

Frédéric Wauters

Frédéric Wauters, copywriter en specialist in content strategy, richtte het agentschap Ex Abrupto op. Als manusje van alles, is hij ook leraar, muzikant en Krav Maga instructeur bij Go4Krav, de zelfverdedigingsschool in Brussel waarvan hij medeoprichter is.