Het is allesbehalve eenvoudig om op jonge leeftijd en in een innovatieve niche te ondernemen met weinig middelen. Maar waar sommigen moeilijkheden zien, zien anderen kansen. Zo ook Vasileios Vallas, een jonge ondernemer die een jaar geleden met enkele studiegenoten een bedrijf heeft opgericht rond slimme serres, mini-tuintjes voor stadsbewoners. Hij legt uit hoe u met weinig middelen veel kunt bereiken.

Focus u op één ding en groei

Met de oprichting van zijn start-up heeft Vasileios Vallas enkele waardevolle lessen geleerd: “Als we alles opnieuw konden doen, zouden mijn partners en ik erop letten dat we:

  • geen energie noch tijd verspillen. Daarbij is het beter om niet op alles tegelijk te willen inzetten. In het geval van ons bedrijf hadden we door dat we niet volop moesten investeren in de ontwikkeling van diverse producten en tegelijkertijd onze omzet verdubbelen. Het beste is om je op één taak tegelijk te focussen, zonder daarbij kansen aan de kant te schuiven als die zich voordoen;

  • weloverwogen investeringen prioriteit geven, en dat op het juiste moment. Door bijvoorbeeld een 3D-printer te kopen, hebben we een aantal kleine productielijnen kunnen ontwikkelen zonder dat we daarvoor de verschillende industrialisatiefasen van producten op grote schaal moesten doorlopen of wachten op partners of leveranciers voor grotere volumes. Zo hadden we meteen een concreet product dat we vervolgens aan potentiële partners konden tonen;

  • onze comfortzone durven te verlaten. Ik heb me bijvoorbeeld verdiept in het ontwerpen van met internet verbonden hardware, waarover ik helemaal niets wist. Niet alleen boeide het mij en kwam het erg goed van pas voor ons project, maar deze ervaring heeft me ook laten groeien.”

Zet uw netwerk in en bouw op uw vrienden en familie

Een andere tip die voor elk bedrijf, groot of klein, en voor elke sector geldt: “Stop nooit met netwerken. Ons netwerk speelde een belangrijke rol in ons bedrijf en kreeg al vorm tijdens onze studies. Zo hebben we enkele studiegenoten aangenomen, maar kregen we evengoed steun van onze professoren. Zij hebben ons in het kader van ons project bovendien voorgesteld aan belangrijke spelers, waaronder enkele contactpersonen bij Sirris (het collectief centrum van de technologische industrie). Ook onze vrienden en familie geloofden in ons, hebben ons aangemoedigd en deelgenomen aan de financiering van ons bedrijf. Die steun was zeer waardevol om de volgende stap te kunnen zetten, namelijk crowdfunding.”

Behoud uw autonomie, maar omring u met complementaire profielen

“Omringd zijn door mensen die geloven in uw project is uiterst belangrijk. Het maakt de moeilijkere momenten aangenamer. Er zijn echter ook zaken waarbij u op zichzelf bent aangewezen en dat kan soms moeilijk zijn. In ons geval gaat het om administratieve taken. Toen we ons bedrijf oprichtten, hadden we de middelen niet om professionals en andere consultants te betalen. We waren op onszelf aangewezen (we zochten van alles online op, spraken met experts ...) en zagen erop toe dat we een team samenstelden met complementaire profielen.”

Geef u helemaal en blijf gepassioneerd

Toch blijft ondernemen een prachtig avontuur, ook al moet u bepaalde zaken opofferen. Vasileios Vallas sluit daarbij af met de volgende woorden: “We delen onze lasten met onze medewerkers, maar dragen er zelf ook wel meerdere. Daardoor moeten we soms 80 uren per week werken en ons sociaal en privéleven even aan de kant zetten. Om dat alles te doorstaan, blijft passie de beste motor!”

Vasileios Vallas

Vasileios Vallas

Vasileios Vallas is mede-oprichter en CEO van PlantHive. De start-up, die in december 2016 is opgericht, richt zich op slimme miniserres, die gewassen kweken doordat ze verbonden zijn met het internet der dingen.