Bent u al een tijdje aan het werk maar knaagt er nog iets? Lang gedacht aan een eigen zaak maar nooit de stap durven zetten? Walther De Reuse begon zelf als 50-plusser bedrijvencentrum Bizz-Init, dat begeleiding biedt aan starters, en is als expert verbonden aan Start 50+, een project dat ondersteuning biedt aan 50-plussers die een onderneming willen beginnen. Hij vertelt hoe u kan slagen als ondernemer op leeftijd.

Gebruik uw sterktes

“De sterkte van 50-plussers ligt in hun ervaring en hun doordachte visie. U heeft al 30 jaar of meer gewerkt en weet als geen ander hoe het er in uw sector aan toe gaat. Bovendien bent u het gewoon om met klanten en zakenpartners om te gaan. Door deze competenties uit te spelen, kunt u het verschil maken als ondernemer”, zegt de zaakvoerder.

"We merken dan ook dat de meeste 50-plussers die een eigen zaak beginnen, dit doen met een onderbouwde strategie. Biedt uw diensten en opgebouwde expertise aan derden aan. Die tactiek zal u helpen om te slagen als ondernemer.”

Zoek de juiste steun

Onderneem niet alleen, maar laat u ondersteunen en begeleiden.  In Vlaanderen bestaat het programma Start 50+, dat infosessies, opleidingen en persoonlijke coaching voorziet op maat van 50-plussers.

“Daarnaast moet u beseffen dat u als senior ondernemer geen jaren meer actief zal zijn in uw bedrijf. Zoek een geschikte opvolger en betrek hem al in uw zaak. Zo staat uw onderneming niet voor onaangename verrassingen als u door een bepaalde reden plots moet afhaken,” aldus de senior.

“Om dezelfde reden is het het overwegen waard om niet alleen een zaak te starten, maar een complementaire partner te zoeken.” Waarom niet starten met iemand jonger? Hij is meer op de hoogte van alle nieuwe trends, terwijl u met uw ervaring voor een meerwaarde zorgt.

Ga bedachtzaam te werk

"Typisch aan 50-plussers is, zeker in tegenstelling tot twintigers en dertigers, dat ze dikwijls een huis hebben of wat spaargeld op de bankrekening. Bescherm deze goederen voor wanneer het de slechte kant zou op gaan met uw zaak door de juiste rechtsvorm voor uw bedrijf te kiezen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u zelf beperkt aansprakelijk bent bij een faillissement, en uw eigen bezittingen dus beschermd zijn voor schuldeisers”, verduidelijkt De Reuse.

En heeft u al aan uw pensioen gedacht? Want de rechten die u verwierf als werknemer behoudt u, maar weet dat u als zelfstandige weinig extra pensioen opbouwt. Hier moet u zelf voor zorgen, door bijvoorbeeld deel te nemen aan een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Hiermee spaart u naargelang uw inkomen. Als uw zaak dus wat minder draait, betaalt u minder bijdragen, wat zeker in het begin interessant is. Maar ook fiscaal heeft het voordelen, want het vermindert zowel uw sociale bijdragen als uw belastingen, dubbele winst dus !

“Dat gezegd zijnde, kan een eigen zaak opstarten en leiden een bijzonder verrijkende en leerrijke ervaring zijn. Als u er al eerder aan dacht, moet u niet langer twijfelen en er gewoon voor gaan!”

Walther De Reuse

Walther De Reuse stond meer dan 30 jaar aan de top van het Belgische bedrijfsleven, onder meer als CEO van Picanol. Hij startte op 64-jarige leeftijd met Bizz-Init, een bedrijvencentrum dat ondersteuning biedt aan starters, en is als expert verbonden aan het project Start 50+, dat 50-plussers helpt bij het opstarten van hun zaak.