Duurzame ontwikkeling en energie-efficiëntie zijn brandend actueel. Alex Polfliet, bestuurder van Zero Emission Solutions, maakte van zijn passie zijn beroep. Hij vertelt ons hoe hij van die passie de motor van zijn bedrijf maakte.

Passie is belangrijker dan diploma's

Eerst even verduidelijken: mijn studies hadden niets te maken met mijn huidige business. Ik heb geen enkele cursus rond het thema van de energie gevolgd. Dat is de eerste les: "Passie en doorzettingsvermogen zijn belangrijker dan louter schoolwijsheid." Natuurlijk moet u de nodige kennis ergens anders vergaren.

Uw passie laten renderen

Ik was al op vrije jonge leeftijd enorm geboeid door energie. Van mijn zestiende volgde ik alles wat er in de sector leefde, ik leerde voortdurend bij. Ik wou er zoveel mogelijk over weten en dat ging soms heel ver. Zo nam ik boeken over energie mee op vakantie en thuis op de wc las ik altijd gespecialiseerde tijdschriften. Het onderwerp hield mij voortdurend bezig.

U moet uw onderneming opbouwen rond uw passie. Zonder passie zal uw onderneming nooit die extra drive hebben, zelfs al werkt u twaalf uur per dag. U moet voortdurend met uw geliefkoosde onderwerp bezig zijn en erover nadenken.

Passie alleen is natuurlijk niet genoeg. Om uw passie te laten renderen, moet u ze concreet maken in uw onderneming. Hoe? Met vallen en opstaan. Ik heb al 37 keer het ei van Columbus uitgevonden en ben al 35 keer de mist ingegaan. En toch blijf ik ideeën ontwikkelen die volgens mij een gat in de markt vullen, ook al werkt het lang niet altijd. U moet blijven proberen en nooit opgeven. Sommige ideeën die ik met mijn team ontwikkelde, zouden volgens ons in het beste geval 'break-even' draaien, dus net het hoofd boven water houden, en bleken uiteindelijk een groot succes.

Tendensen volgen en netwerken

Het is ook belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van de recentste ontwikkelingen op de markt. Dat is essentieel. In de energiesector kan ik het mij niet veroorloven om niet mee te zijn. Daar moet ik natuurlijk veel tijd aan besteden. Veel lezen en netwerken hoort erbij. Met werken alleen komt u nergens. Ook de kennis en de ervaring van anderen zijn onmisbaar. Wij hebben verschillende medewerkers die ieder in hun domein gespecialiseerd zijn en wij schakelen zo nodig ervaren freelancers in.

Uw expertise tonen

Daarnaast moet u uw kennis ook tonen. U moet uw klanten en prospects laten weten dat u er wat van kent, dat u een expert bent in uw domein. Want u mag dan al alles over een bepaald onderwerp weten, als niemand anders dat weet, zal dat uw onderneming niets opleveren. Als consulent is het ons vak om advies te geven. Wij onderscheiden ons van de anderen door onze kennis, en dus moeten we die kennis aan de buitenwereld tonen. Persoonlijk tracht ik onder meer actief te zijn in de media. Als energiedeskundige schrijf ik vaak hoofdartikels en geef ik geregeld interviews voor kranten en tv-zenders. Als de journalisten u weten wonen, gaan er deuren voor u open. Ik maak ook een eigen krant rond energie waarvoor ik wekelijks een opiniestuk of een analyse schrijf.

Ik word ook vaak uitgenodigd voor presentaties tijdens infoavonden. Dat doe ik graag, zelfs al brengt het weinig of geen geld in het laatje. Zo verwerf ik bekendheid. En vaak zit er iemand in de zaal met wie ik aan de praat geraak. En dat gesprek kan daarna misschien tot een klantenrelatie leiden. Ik organiseer ook opleidingen rond energie, zowel voor beginners als voor gevorderden. 

Alex Polfliet

Alex Polfliet leidt sinds 2009 Zero Emission Solutions. Het bedrijf geeft de overheid en bedrijven advies over duurzame ontwikkeling en energie-efficiëntie. Daarvoor was hij onder meer energieconsulent en kabinetsmedewerker van de minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Alex duikt ook regelmatig op als energiedeskundige in de geschreven pers en de audiovisuele media. Hij schrijft wekelijks ook meerdere artikels voor het 'Energiejournaal' van Zero Emission Solutions.