Duurzame ontwikkeling en energie-efficiëntie zijn brandend actueel. Alex Polfliet, bestuurder van Zero Emission Solutions, was altijd al gepassioneerd door energie en maakte er zijn beroep van. Hieronder vertelt hij hoe u van uw passie de motor van uw bedrijf kunt maken.

Passie is belangrijker dan diploma's

Eerst even verduidelijken: mijn studies hadden niets te maken met mijn huidige business. Ik heb geen enkele cursus rond het thema van de energie gevolgd. Dat is de eerste les: Passie en doorzettingsvermogen zijn belangrijker dan louter schoolwijsheid. Natuurlijk moet u de nodige kennis ergens anders vergaren.

Uw passie laten renderen

Ik was al op vrij jonge leeftijd enorm geboeid door energie. Van toen ik zestien was, volgde ik alles wat er in de sector leefde en leerde ik voortdurend bij. Ik wou er alles over weten: ik nam boeken over energie mee op vakantie, en thuis op de wc las ik gespecialiseerde tijdschriften. Het onderwerp hield me voortdurend bezig.

U moet uw onderneming opbouwen rond uw passie. Zonder passie zal uw onderneming nooit dat extra elan hebben, zelfs al werkt u twaalf uur per dag. U moet voortdurend met uw onderwerp bezig zijn en erover nadenken.

Passie alleen is natuurlijk niet genoeg. Om uw passie te laten renderen, moet u ze concreet maken in uw onderneming. Hoe? Met vallen en opstaan. Ik heb al 37 keer het ei van Columbus uitgevonden en ben al 35 keer de mist ingegaan. En toch blijf ik ideeën ontwikkelen die volgens mij een gat in de markt vullen, ook al werken ze niet altijd. Blijf proberen en geef niet op. Sommige ideeën die ik met mijn team ontwikkelde, zouden volgens ons in het beste geval break-even draaien en dus maar net rendabel zijn, maar bleken uiteindelijk een groot succes.

Tendensen volgen en netwerken

Het is ook belangrijk en zelfs essentieel om voortdurend op de hoogte te blijven van de recentste ontwikkelingen op de markt. In de energiesector kan ik het me niet veroorloven om niet mee te zijn. Daar moet ik natuurlijk veel tijd aan besteden: veel lezen en netwerken hoort erbij. Met werken alleen komt u nergens. Ook de kennis en de ervaring van anderen zijn onmisbaar. Wij hebben verschillende medewerkers die ieder in hun domein gespecialiseerd zijn, daarnaast schakelen we waar nodig ook ervaren freelancers in.

Uw expertise tonen

Daarnaast komt het er ook op aan uw kennis te tonen. Laat uw klanten en prospects weten dat u weet waarover u  spreekt en dat u een expert bent in uw domein. Want, als u alles over een bepaald onderwerp weet, maar niemand anders dat weet, zal dat uw onderneming niets opleveren. Als consulent is het ons vak om advies te geven. We onderscheiden ons van de anderen door onze kennis, en dus moeten we die kennis aan de buitenwereld tonen. Persoonlijk tracht ik onder meer actief te zijn in de media. Als energiedeskundige schrijf ik vaak hoofdartikels en geef ik geregeld interviews voor kranten en tv-zenders. Als journalisten weten dat u een bepaalde expertise hebt, gaan er bepaalde deuren open. Ik maak ook een eigen krant rond energie waarvoor ik wekelijks een opiniestuk of een analyse schrijf.

Daarnaast word ik ook vaak uitgenodigd voor presentaties tijdens infoavonden, wat ik met plezier doe, ook al brengt het weinig of geen geld in het laatje. Zo verwerf je bekendheid. Vaak zit er ook iemand in de zaal met wie ik aan de praat geraak, wat later misschien tot een klantenrelatie leidt. Tot slot organiseer ik ook opleidingen rond energie, zowel voor beginners als voor gevorderden. 

Alex Polfliet

Alex Polfliet leidt sinds 2009 Zero Emission Solutions. Het bedrijf geeft de overheid en bedrijven advies over duurzame ontwikkeling en energie-efficiëntie. Daarvoor was hij onder meer energieconsulent en kabinetsmedewerker van de minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Alex duikt ook regelmatig op als energiedeskundige in de geschreven pers en de audiovisuele media. Hij schrijft wekelijks ook meerdere artikels voor het 'Energiejournaal' van Zero Emission Solutions.