U oefent een job uit en u wilt parallel uw eigen onderneming lanceren? Alvorens een vennootschap op te richten, is het beter eerst het stadium van fysieke zelfstandigheid te doorlopen. Zo kan u uw kostbare tijd beter beheren. Michaël Happé, consultant en oprichter van het horlogemerk ‘Gavox’, deelt zijn ervaring.

Het is beslist: u zet de stap! U wenst uw merk te lanceren terwijl u al een andere job heeft. Daarvoor zal u uw tijd en energie zo goed mogelijk moeten beheren.

Maak uw dromen waar | Gavox

Michael Happé creëerde zijn eigen micromerk! Hij deelt zijn ervaring:

Opteer voor een zelfstandigenstatuut

Het zelfstandigenstatuut biedt u de nodige flexibiliteit om uw tijdsbeheer te optimaliseren. Alvorens uw vennootschap op te richten, bent u best eerst  ‘zelfstandige’, omdat u zo makkelijker een tweede job kan uitoefenen. De weinige juridische beperkingen van dit statuut zijn ideaal. Het zelfstandigenstatuut als morele persoon (dus als vennootschap) daarentegen brengt meer verplichtingen met zich mee, voornamelijk op juridisch- en administratief vlak, zoals een bepaalde som geld beschikbaar hebben (aandelen), gescheiden rekeningen hebben, in het Staatsblad gepubliceerd worden, een minimuminkomen genereren en beroep doen op een boekhouder.

Volharding en opofferingsgezindheid

Wanneer men twee jobs uitoefent, komt er vaak één voort uit een passie. Deze laatste wordt dan deeltijds of als zelfstandige in bijberoep uitgevoerd, maar is zodanig passionerend dat men er misschien op een dag zijn voltijds beroep van zal maken. Wie passie zegt, zegt ook opoffering met bijscholing tijdens de weekends en overuren. U zal bovendien tijd moeten voorbehouden om uw klanten, leveranciers, … te ontmoeten. Twee jobs combineren, vereist dus eveneens veel volharding.

Reserveer een moment met uw naasten

Doordat u gelijktijdig twee jobs hebt, zal u ongetwijfeld uw naasten minder zien. Wat u ook wilt bereiken, u mag de belangrijke dingen in het leven niet uit het oog verliezen. Daarom is het belangrijk om enkele momenten met uw familie en vrienden te voorzien. Wanneer men aanvaardt om minder tijd met zijn naasten door te brengen, dan moeten de uren die wel samen doorgebracht worden, kwaliteitsvol zijn. Dat is essentieel, anders riskeert u uw houvast te verliezen en te mislukken op persoonlijk vlak ten koste van een professioneel leven.

Michael Happé

Michael Happé is al meer dan 10 jaar Consultant & Project Manager ICT. Hij is gepassioneerd geweest door uurwerken en besloot in 2011 om zijn eigen horlogemerk te creëren: GAVOX. Momenteel combineert hij beide functies en verkoopt hij zijn producten wereldwijd via een webshop.