Een zaak runnen gaat niet altijd over rozen. Een succesvol zakenman of –vrouw heeft daarom een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. Kristof Adriansens van ABa Recycling deelt zijn ervaring.

De uitdagingen van het starten van een bedrijf

Kristof Adriansens, mede-oprichter van ABa Recycling, deelt zijn ervaring over hoe hij zijn bedrijf oprichtte samen met zijn partner.

Tegenslagen incalculeren

“Eens u van start gaat met uw bedrijf, is er maar één weg en dat is vooruit”, bevestigt Kristof. “Een positieve ingesteldheid is daarom belangrijk. Voorzie tegenslagen, maar probeer er ook niet te veel op te focussen: wie alleen maar problemen ziet, kan beter niet starten.” Kristof trekt zich op aan de zaken die goed gaan: “Wie een bedrijf runt, mag niet te veel nood hebben aan schouderklopjes. Uiteindelijk moet u het toch allemaal zelf doen.” 

Analyseer problemen

Grote problemen moeten meteen worden aangepakt. “U kunt zich niet permitteren om weken aan een stuk dezelfde fout te maken. Maak een goede analyse: bekijk waarom iets niet goed loopt. Onderzoek waar er fouten gebeurd zijn, deel het probleem op en pak het stap voor stap aan”, aldus Kristof. “Veel tegenslagen hebben vaak te maken met een gebrek aan ervaring. Maar daar kunt u makkelijk lessen uit trekken.”

Consulteer experts

Bekijk eerst intern hoe u een tegenslag moet aanpakken, maar probeer niet alles alleen op te lossen. Zorg ervoor dat u een netwerk van professionals hebt bij wie u te rade kunt gaan. Consulteer specialisten die u kunnen helpen om tot oplossingen te komen. “Elke euro telt in uw bedrijf,” zegt Kristof, “maar als het nodig is, leg dan geld neer om u goed te laten begeleiden en besteed zaken waar u niet volledig in thuis bent bijvoorbeeld uit. Dat draagt bij tot uw gemoedsrust.”

Wees vastberaden

Volgens Kristof is het belangrijk om altijd uw doel voor ogen te houden. Hij wijst er wel op dat vastberadenheid niet hetzelfde betekent als koppigheid: “Halsstarrig blijven verder gaan op de verkeerde weg is geen optie. Houd een open geest.” Zo leert u volgens Kristof ook het meest bij: “Probeer uw ervaring en kennis zoveel mogelijk uit te diepen. Verbreed zowel uw productkennis als uw commerciële kennis en zoek uit wat belangrijk is voor uw klanten. Zo wapent u zich beter tegen toekomstige tegenslagen en bouwt u een gezond bedrijf op, voor uzelf en uw werknemers”.

Kristof Adriansens

Kristof Adriansens

Kristof Adriansens startte 4 jaar geleden samen met zijn vrouw Peggy het recyclagebedrijf ABa Recycling. Daarnaast is hij actief betrokken bij de UEBA (Union des Entreprises du Bassin d’Ath), een groep ter bevordering van regionale bedrijven.