Sinds 1 juni 2016 is de wet over het statuut van ambachtsman gewijzigd en vereenvoudigd door de FOD Economie. Intussen kregen al meer dan 1100 ambachtslui deze wettelijke erkenning, reeds lang gevraagd door de werknemers in de sector. Het wordt ons toegelicht door Ludovic Elens, sinds 27 juli 2016 officieel een opticien-ambachtsman.

Het statuut van ambachtsman in België

De FOD Economie definieert een ambachtsman als 'een natuurlijk persoon of een rechtspersoon actief in de productie, de transformatie, de reparatie, de restauratie van voorwerpen, de levering van diensten waarvan de activiteiten in essentie betrekking hebben op manuele aspecten, op een authentiek karakter, en die een zekere kennis ontwikkelen gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.'

Als u zich in deze definitie herkent, kunt u een aanvraag indienen om uw hoedanigheid als ambachtsman te laten erkennen. Alle details vindt u op de website van FOD Economie.

Waarom die stappen ondernemen?

Ambachtsman wordt u niet uit verplichting, maar uit passie!
Voor de oprichter van 'Lunetier Ludovic' betekent het statuut van ambachtsman een grotere erkenning en meer vertrouwen van de consumenten. Hoewel het nog wat vroeg is om de commerciële gevolgen van dit nieuwe statuut in te schatten, verheugt de ondernemer zich over de geloofwaardigheid die de status van ambachtsman aan zijn activiteit verleent: “Momenteel gaat de tendens naar ‘huisgemaakt’. Echt van vals kunnen onderscheiden dankzij een label van een instantie zoals FOD Economie is een garantie voor consumenten.”

Het register van ambachtslieden

Het statuut van ambachtsman is meer dan een label. Het houdt eveneens in dat u vermeld wordt in het register van ambachtslieden, dat online beschikbaar is op de website van de FOD Economie. “In een handomdraai vindt u een ambachtsman in uw buurt. In België zijn er heel wat!”, voegt Ludovic Elens toe. “Hoe meer ambachtslieden de stap zetten, hoe meer het Belgische ambachtelijke netwerk gewaardeerd zal worden. Zo kunnen consumenten ervoor kiezen eerder de lokale economie te steunen dan ondernemingen, waarvan het hoofdkantoor zich niet eens in België bevindt.”

Het label van ambachtsman

Als men het statuut van ambachtsman verkrijgt, kan men dit keurmerk openbaar maken dankzij een logo, dat de FOD Economie verstrekt. “We hebben al onze klanten van ons nieuwe statuut op de hoogte gebracht in een nieuwsbrief en we voorzien natuurlijk meer acties'” verklaart de oprichter van Lunetier Ludovic. “Ambachtsman wordt u niet uit verplichting, maar uit passie! Ik hoop dat we op een dag deze unieke kennis zullen doorgeven. We moeten de mooie kanten van ons beroep belichten!”

Hoe verkrijg je het label van ambachtsman?

“In Frankrijk staat het statuut van ambachtsman synoniem voor kwaliteit, luxe, mooi afgewerkte producten, enz. In België zou dat ook het geval moeten zijn!”, verklaart Ludovic tot slot. “Ik wil nogmaals benadrukken dat de procedure om het statuut van ambachtsman te verkrijgen, erg eenvoudig is: gewoon via een onlineformulier; binnen enkele weken krijgt u een antwoord. Het zou jammer zijn om deze kans niet te grijpen!”

Ludovic Elens

Ludovic Elens

Ludovic Elens is opticien-ambachtsman in Brussel. Hij heeft zijn onderneming Lunetier Ludovic in januari 2015 opgericht, na het volgen van diverse opleidingen als opticien, onder andere in Frankrijk. Hij ontwerpt met de hand op maat gemaakte modellen, van het design tot de afwerking.