Bernard Leboucq, medeoprichter van Brasserie de la Senne, deelt met ons zijn ervaringen van zijn ondernemerschap. Bovendien heeft hij voor startende ondernemers een aantal tips.

Blijf trouw aan uw oorspronkelijke project

Het ondernemingsavontuur van Bernard Leboucq begon met een passie en een verlangen: een kwaliteitsvol lokaal bier brouwen, zonder compromissen. Dat maakt deel uit van het DNA van zijn onderneming. Hoewel het succes vandaag niet uitblijft, benadrukt hij het belang om niet af te wijken van de bestaansreden van de activiteit. Anders bestaat het risico de toegevoegde waarde te verliezen. 

“We werken vandaag dan wel deels voor de export, toch blijft ons businessmodel gericht op de Brusselse markt. Die moet onze prioriteit blijven, aangezien daar van meet af aan de toegevoegde waarde van ons project ligt: de heropleving van het brouwerswezen in de regio”, vertelt Bernard Leboucq.

Evalueer het potentieel van uw project

“Ik ben begonnen met helemaal niets en heb me in de ondernemingswereld gestort zonder goed te weten wat me te wachten stond. Ik had me nooit kunnen voorstellen om te staan waar ik nu sta, ik had nooit gedacht dat het project deze omvang zou aannemen. Nu ik het met enige afstand bekijk, ben ik van mening dat het essentieel is om het potentieel van een ondernemingsproject te evalueren.”

Om daarin te slagen, heeft Bernard Leboucq zich weten te omringen met de juiste personen, maar heeft hij ook een beroep gedaan op de noodzakelijke financiering voor zijn ontwikkeling, met name op subsidies, waardoor hij zich in de hoofdstad kon vestigen, een van zijn belangrijkste doelstellingen.

Medewerkers, onmisbaar voor de ontwikkeling

Bernard Leboucq stelt er ook prijs op om zich in te zetten voor het welzijn van zijn medewerkers: “Dankzij hen boekt mijn onderneming dagelijks vooruitgang. Het is cruciaal om dat in te zien en ervoor te zorgen dat ze zich in hun werkomgeving kunnen ontplooien.” 

De medeoprichter van Brasserie de la Senne geeft toe dat hij zichzelf zonder aarzelen aan de kant schuift als een medewerker een uitstekend idee heeft of hem op een bepaald vlak overklast. “Ik heb niet de pretentie de beste te zijn. Talloze medewerkers hebben schitterende ideeën. Ik wil dat ze die ten volle kunnen uiten in mijn onderneming, ook als daardoor een nieuwigheid niet van mij komt. Naar mijn mening is dat de beste manier om vooruitgang te boeken.” 

Stimuleer succes

Hoe blijft het succes voortduren? De ondernemer twijfelt niet: niet op zijn lauweren rusten, maar zichzelf altijd opnieuw uitvinden. “Een eenvoudig idee kan geniaal zijn, u moet leren durven. Daarbij moet u ook vergissingen aanvaarden. Soms gelooft u in een nieuw product, maar reageert de markt niet zoals voorzien ... Geen probleem, volgende keer beter!” 

Bernard Leboucq

Bernard Leboucq is medeoprichter van Brasserie de la Senne. Hij begon met weinig, maar bouwde de brouwerij uit tot de grootste van het Brusselse Gewest.