U wilt uw eigen zaak starten, maar u begint liever niet helemaal van nul? Dan is een franchise misschien wel iets voor u. Als franchisenemer bent u uw eigen baas, maar geniet u wel van de steun van een bestaand concept, merk of productiesysteem. Franchisecoach en Managing Director Nick Boury geeft meer uitleg.

Wat is franchise?

Franchise is een systeem dat steunt op een overeenkomst tussen twee onafhankelijke personen: een franchisegever en een franchisenemer. De franchisegever stelt een concept, merk of productiemethode ter beschikking van de franchisenemer die hiermee op zelfstandige basis aan de slag gaat. In ruil hiervoor moet de laatste een financiële bijdrage, meestal een percentage van de winst, afstaan aan de eerste.

Franchise: een afweging

Het grote voordeel waar franchisenemers van genieten, is de steun die ze krijgen. “Als franchisenemer mag u de naam van de franchisegever gebruiken en geniet u van zijn expertise. U kunt meesurfen op zijn marketingcampagnes en geniet van kortingen bij groepsaankopen. Bovendien organiseert hij vaak opleidingen of coaching over allerhande onderwerpen”, verduidelijkt Boury.“We hebben voorlopig nog geen exacte cijfers, maar de ervaring leert ons dat door deze steun het risico op een faillissement bij franchise veel kleiner is dan wanneer u alleen zou ondernemen.”
 
U moet er wel bijnemen dat uw vrijheid voor een deel beperkt is. “U bent gebonden aan bepaalde regels van de franchisegever. Als u heel creatief bent, zal een franchise niets voor u zijn. U moet het een beetje zien als ondernemen in een beschermd klimaat. Voor bepaalde mensen is dat de ideale formule om succesvol te zijn, voor andere iets minder”, voegt de franchisecoach nog toe. 

Waar u op moet letten

“Voor u begint als franchisenemer kunt u zich best voldoende informeren: Wie biedt wat en wat zal u hiervoor in ruil moeten geven? Ga ook eens praten met bestaande franchisenemers, zo kunt u potentiële franchisegevers met elkaar vergelijken”, zegt Boury.

“Voor u effectief een overeenkomst sluit, is een franchisegever wettelijk verplicht u een precontractueel informatiedocument te geven. Hierin vindt u de belangrijkste contractuele bepalingen en de gegevens die het u mogelijk maken het commerciële aspect van de zaak in te schatten. Hierna krijgt u een maand om zich te bedenken, waarna het pas mogelijk is een definitieve overeenkomst af te sluiten.” 

 

Meer informatie over franchise vindt u op franchise.be.

Nick Boury

Nick Boury is, als Managing Director van FranCorp Europe, verantwoordelijk voor de uitbouw van franchisenetwerken over heel het continent. Daarnaast is hij ook Managing Director van franchise.be, een Belgische portaalsite die ondernemers samenbrengt met nationale en internationale franchisemerken.