Ze heten “satellietkantoren”, “alternatieve bureaus” of nog “flexibele werkplekken”. De naam varieert, net als de inrichting, maar telkens is het deel van dezelfde realiteit: de NWOW (New Ways of Working), met coworking als pijler. William Willems, Regional General Manager België & Luxemburg van Regus, wereldwijd marktleider in flexibele kantoren, schetst deze nieuwe werkervaring, en de troeven ervan.

Anders nadenken

De soorten en formules van flexibele werkplekken variëren: flagships, bars, businesscenters, expresscenters in treinstations en andere ecosystemen, waar de tijdsbesteding kan worden geoptimaliseerd, en waar individuen en ideeën elkaar kunnen kruisen ... Deze NWOW kennen een boom door de veranderingen van het paradigma. William Willems bevestigt: "Bij elke crisis is er sprake van een toenemende vraag naar flexibele werkplekken. Want het is in crisissituaties dat personen zichzelf het meest in vraag stellen. Ze denken anders, met inbegrip van hoe ze werken en de bijhorende kosten. En die denkoefening gaat steeds verder."

De bestaandsredenen van deze NWOW?

Enkele van de belangrijkste oorzaken van immer meer flexibiliteit:

- de nieuwe technologieën: dankzij hen is het vandaag mogelijk eender waar te werken

- economische verandering: de context is steeds meer concurrentieel en geglobaliseerd; alles gaat sneller, alles moet korter (de processen evenals de levensduur van de producten) 

- de trend naar zelfstandig ondernemen: vermits men moeilijk kan verkopen vanuit de eigen garage, hebben de nieuwe beroepen nood aan plaatsen waar men creatief en efficiënt kan zijn, en tegelijk een zakengemeenschap aantreft

- de mobiliteitsproblematiek: die problemen zorgen niet alleen voor demotivatie van de medewerker maar ook voor een verlies aan productiviteit. Dit kan al snel nadelig worden voor zowel werknemer als onderneming 

- geluk op het werk: wie zijn werknemers flexibiliteit kan aanbieden, verzekert hen een grotere voldoening op het werk

- de generaties Y et Z werken niet langer zoals hun ouders: zij willen niet meer ten koste van alles bezitten, en zoeken meer interactie 

Flexibiliteit voor allen

Er zijn veel beweegredenen en profielen van hen die voor NWOW kozen. Enkele voorbeelden:

Evelyne Gusken (SciBASICS) : "Zowel voor mijn KMO als voor mijn kinderen, is dit de ideale formule. Met als bedoeling mijn bedrijf binnen mijn familie in het buitenland te laten ontwikkelen binnen een jaar, zag ik het niet zitten een huurcontract voor 3 jaar te ondertekenen. Het zakencentrum van Jambes, waar ik werk, is even gebruiksvriendelijk als makkelijk te bereiken, dicht bij de snelweg. En dat ook voor mijn klanten".

William Willems (Regus) : "We hebben een studie uitgevoerd naar de redenen waarom deze werkruimtes zo populair zijn. Voor één van onze cliënten, met een gehandicapte echtgenote, was een werkruimte op 10 minuten van zijn thuis zeer handig. Ze maakte het mogelijk om werk en privé goed te scheiden, en bovendien zo spoedig mogelijk naar huis terug te keren indien nodig. Hierdoor vond hij de juiste balans, zonder iets te moeten veranderen in zijn carrière of te verhuizen."

Opnieuw meer tijd en middelen

Er zijn niet echt bepaalde ondernemingen of kernactiviteiten specifiek voorbestemd voor NWOW. William Willems bevestigt: "Flexibele werkplekken worden vaak gelinkt aan startups of 'mobiele werknemers'. Dit is niet het geval. Deze werkwijze is geschikt voor iedereen op zoek naar flexibiliteit, een rationalisering van zijn onroerend goed of een betere toegang tot andere markten. De kosten verbonden aan het gebruik van een werkplek en de toewijzing van lokalen, en ook de kosten voor inrichting en onderhoud, kunnen het budget van een onderneming zwaar onder druk zetten. Het is goed daarover na te denken. Wat meer is, door outsourcing vindt men terug de tijd en middelen voor zijn bedrijfsactiviteit."

Deze NWOW laten niet alleen toe de kosten verlagen, maar ook om collectieve kennis, gemeenschappelijke innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Particulieren en bedrijven kunnen werken waar ze willen, wanneer ze willen en hoe ze willen. Bewegen in de richting van meer flexibiliteit, is ook zich meer richten op zijn kernactiviteit.

William Willems

William Willems is de Regional General Manager België & Luxemburg van Regus. Deze onderneming, gesticht in 1989 in Brussel, is pionier en wereldwijd marktleider in flexibele werkplekken.