Bij de overdracht van een bedrijf volgt u best een bepaalde procedure. Dat geldt ook, of zelfs nog meer, voor familiale ondernemingen. Bij REALCO, een bedrijf dat actief is in hygiënische oplossingen en processen op basis van enzymen, vond de overdracht plaats in januari 2018. We hadden een gesprek met Gordon en George Blackman, vader en zoon, die elkaar opvolgen als CEO van REALCO. Ze leggen uit hoe ze dit hebben aangepakt.

Het belang van timing bij de overdracht van een familiebedrijf

Bij de Blackmans stond het besluit vast: op de 64e verjaardag van papa zou de zoon het bedrijf overnemen. Vader Gordon legt uit waarom: “Ik was het ondernemerschap nog lang niet beu, maar je moet de fakkel doorgeven als je nog sterk en gezond bent en voor je je aan je bedrijf gaat vastklampen. Daarom hebben we een datum vastgelegd. Bovendien zijn jongeren mee met hun tijd en kunnen ze de operationele activiteiten beter afstemmen met andere beslissers van hun generatie. Zoon George pikt hierop in: “We waren ons al vier jaar aan het voorbereiden. Ik deed mijn vorige werk heel graag en ik wilde het in optimale omstandigheden beëindigen. Ik wilde ook mijn vervanger opleiden terwijl ik al aan de slag ging in de functie die ik daarna bij REALCO zou uitoefenen. Ik ben twee jaar Strategy & Marketing Director geweest voor ik CEO werd.

Adequaat communiceren

George Blackman legt uit hoe ze de overdracht hebben aangekondigd:

“We hebben tegelijk zorg besteed aan

  • de externe communicatie: in januari 2018, bij de overdracht, hebben we een persbericht verstuurd. We hebben interviews gegeven die in de media werden gepubliceerd. Voor de leveranciers en de klanten gebeurde dit ook via LinkedIn";

  • de interne communicatie: drie maanden voor de officiële overdracht hebben we een nieuwsbrief naar onze medewerkers gestuurd. Op de dag zelf hebben we de ongeveer vijftig medewerkers van de Belgische vestiging bijeengeroepen. We hebben deze formule van een informatievergadering behouden en daarna elk kwartaal een vergadering georganiseerd.

Iedereen wist dat ik mijn vader zou opvolgen, maar het is belangrijk om te communiceren en de relaties te onderhouden. Ik was er een beetje bang voor, maar dat bleek niet nodig: de partners en medewerkers voelden dat ik trouw wilde blijven aan het DNA en de cultuur van het bedrijf. Alles verloopt dan ook vlot”.

Blijf beschikbaar voor advies nadat u het bedrijf hebt overgedragen

Zowel vader als zoon vinden dat je de balans moet vinden tussen een strikte houding en flexibiliteit. Vader Gordon geeft een voorbeeld: “Van de ene dag op andere hield ik me niet meer met de operationele kant bezig, maar mijn zoon kan wel op mij blijven rekenen voor strategische zaken. Hij vertrouwt me specifieke taken toe. Ik onderzoek bijvoorbeeld of we een kantoor kunnen openen in Azië of ik bekommer me om de relaties met de distributeurs in de VS”. George beaamt dit: “Ik weet dat ik altijd een beroep kan doen op mijn vader voor coaching of hulp bij cruciale beslissingen”.

Verduidelijk de rollen van bij het begin

Gordon en George Blackman vinden allebei dat het belangrijk is om allebei snel je plaats te vinden. Dat voorkomt zowel misverstanden als overlappingen. Op juridisch en administratief vlak is alles echter gebaseerd op vertrouwen tussen vader en zoon. Papa Blackman licht dit toe: “We hebben nog niets ondertekend. Veel zaken zijn voor ons immers evident. Dat hangt natuurlijk ook af van je karakter. Ik denk niet dat ik een enorm ego heb, ik schuif gemakkelijk anderen naar voor, en zeker mijn eigen zoon. George is het hiermee eens: “Ik ben benoemd in de raad van bestuur, dat werd in het Staatsblad gepubliceerd en over mijn loon werd beslist in het remuneratiecomité, maar daarnaast hebben we op administratief vlak niets bijzonders geregeld. Er moet nog een overeenkomst worden opgesteld, maar dat is eerder een formele aangelegenheid”.

De zoon mag het gesprek afronden. Op de vraag hoe hij zich een jaar na de bedrijfsoverdracht voelt, zegt hij heel gelukkig te zijn met de goede relatie met zijn vader: “Het moet voor mijn vader niet gemakkelijk zijn geweest om een stap terug te doen, want hij houdt veel van zijn bedrijf en van zijn zoon . Hij heeft me verbaasd: ik wist niet dat hij het zo radicaal zou kunnen doen en in staat zou de teugels los te laten en mij zijn vertrouwen te schenken. Hij steunt me zonder opdringerig te zijn of zich met de operationele kant te bemoeien. We hebben een gezonde relatie en ik voel me echt gesteund. Er wordt vaak gezegd dat CEO's zich eenzaam voelen. Dankzij mijn vader is dat bij mij niet het geval.

George Blackman

George Blackman volgde een ingenieursopleiding in management en verdiende zijn strepen bij grote namen uit de chemische en farmaceutische sector zoals BASF, Johnson & Johnson en UCB. Daarna was hij gedurende twee jaar Strategy & Marketing Director bij Realco, wereldwijd marktleider in hygiëneoplossingen en -processen op basis van enzymen, om in januari 2018 zijn vader op te volgen als CEO van het bedrijf.