MyWorkPlatform ontwikkelt apps voor printers van het merk Xerox. Oprichter Guillaume Tilleul vertelt hoe hij succesvol werd binnen een niche in een competitieve markt.

Apps voor printers

Guillaume Tilleul is al bijna 20 jaar ondernemer, en is met MyWorkPlatform niet aan zijn eerste bedrijf toe. Als avant-gardist die gepassioneerd is door nieuwigheden lag hij aan de basis van verschillende projecten in innovatieve domeinen. Ondanks de moeilijkheid om door te groeien op die markten en twee faillissementen, liet hij het hoofd nooit hangen. Samen met zijn vrouw Stéphanie Jaivenois en zijn beste vriend Philippe Candido besloot hij zich op een grotere markt te storten, namelijk printers. 

“Onze bedoeling was om een niche te vinden in een competitieve en al sterk bezette markt. We hebben dan gekeken wat we op die markt te bieden hadden, en vier jaar geleden een eerste app ontwikkeld die toelaat beelden te tonen op printers. Ongeveer op hetzelfde moment lanceerde Xerox zijn App Gallery, hun equivalent van de Apple Store of Google Play, en als bij wonder kwam onze app daar als eerste ‘vreemde’ applicatie terecht: er waren toen tien apps van Xerox zelf, en de onze was de elfde. De app werd snel overgenomen in een veertigtal landen, waaronder de VS, Indië, Brazilië, Frankrijk en Spanje. Toen we gecontacteerd werden door verschillende internationale kopers, beseften we dat er een enorm potentieel was. Dat was het begin van MyWorkPlatform.”

Vooruitgaan zonder aan je kapitaal te raken

Wanneer hij met MyWork Platform begon, wist Tilleul dat het idee goed zat, maar dat hij met bepaalde zaken rekening moest houden om te kunnen evolueren. “Een van de sleutels tot succes is om zo ver mogelijk te geraken zonder aan je kapitaal te moeten raken.” Tilleul organiseerde daarvoor een fondsenwerving die hem toeliet vooruit te gaan zonder meteen op Business Angels of andere investeerders beroep te moeten doen.

Evenementen als opportuniteit

In juni 2017 organiseerde Xerox een grootschalig evenement voor 1200 genodigden in het Parijse Louvre, waar Tilleul de kans kreeg zijn onderneming en app te pitchen.

Sinds toen is zijn grootste moeilijkheid geweest om het succes dat op het evenement volgde te bolwerken: “Mijn pitch sloeg blijkbaar aan, want sinds toen kregen we een tsunami van aanvragen binnen. Als je tien mensen hebt die geïnteresseerd zijn in je product, dan kan je hen gemakkelijk te woord staan, maar als het over honderden aanvragen gaat, wordt het al snel een stuk moeilijker om dat allemaal te beheren. We moesten ons dus goed organiseren – zoniet zou dit ook geen goed beeld gegeven hebben”, aldus Tilleul.

“Het is dus duidelijk dat dit evenement een sleutelmoment was in het succesverhaal, doordat het vanalles in gang zette. In september 2017 tekenden we onze eerste grote deal, de maand erna werden we in New York uitgenodigd om onze apps voor te stellen, en in november 2018 ontvingen we twee prijzen: ‘Beste Developer van het Jaar’ vanwege Xerox en ‘Beste App van het Jaar’.”

Zich goed omringen om te slagen

Mislukking is volgens Tilleul een van de beste leerscholen om vooruit te komen als ondernemer. “Wanneer ik meetings heb of onze projecten voorstel aan salesmensen of bedrijven, doe ik op het einde altijd de ronde van de tafel voor constructieve meningen. Ik vraag hen dus niet wat ze wel of niet goed vinden, maar eerder om me te zeggen waarom ze ons product niet kopen. Ik wil weten waarom het niet werkt.”

Verder legt Tilleul uit dat je ook goed omringd moet zijn, zowel persoonlijk als professioneel. “Ik heb het geluk met mijn echtgenote te werken – zonder zou ik niet verderkunnen. Hetzelfde op professioneel vlak, of het nu gaat over mijn vriend Philippe die me dagelijks helpt, of over partners als BNP Paribas Fortis die me begeleiden in mijn ontwikkeling, of Wapinvest die me hielpen met mijn financiering, ondanks het faillissement van mijn vorige onderneming. Vaak durven ondernemers geen hulp vragen, maar dat is een fout. Je moet je goed weten te omringen en luisteren naar wat anderen te zeggen, om zo verder te geraken.”

Guillaume Tilleul

Guillaume Tilleul behaalde een graduaat elektronica en is al bijna 20 jaar ondernemer. Voordien werkte hij onder andere voor IBM Global Service. Daar ontmoette hij Philippe Candido, die later zijn vennoot en CTO van MyWorkPlatform werd, dat ze vandaag samen met Stéphanie Jaivenois runnen.