Een riskante onderneming, een gebrek aan eigen middelen, onvoldoende inkomsten... Deze obstakels vormen een belemmering voor talrijke ondernemingsprojecten. Dat hoeft echter geen ramp te zijn, ons land biedt alternatieven. We nemen een ervan onder de loep: het microkrediet voor bedrijven.

Een duwtje in de rug voor het ondernemerschap

Het microkrediet is in de jaren '80 ontstaan in Bangladesh om boeren en handwerkers de mogelijkheid te geven kleinschalige projecten uit te werken en zo rijkdom op te bouwen. Sindsdien heeft het systeem van kleine leningen zich verspreid en ontwikkeld in alle niveaus en sectoren.

Dankzij de ruggensteun van microStart, een instelling die beperkte leningen en advies aan zelfstandigen verstrekt, konden Joana Merali en haar vennoot Yasmina op de leeftijd van slechts 28 jaar samen hun schoonheidsinstituut openen, waar ze esthetische en kappersdiensten aanbieden.

Een alternatief voor de traditionele banklening

"Ik wilde al een tijd mijn eigen zaak opstarten", verklaart Joana, die meerdere jaren als werkneemster in een schoonheidssalon werkte. "Een jaar geleden kon ik mijn eigen salon in Brussel openen. Dat avontuur liep al van meet af aan niet over een leien dakje, aangezien banken mij geld weigerden."

Ze hoorde echter langs die weg over de microfinanciering voor zelfstandigen in België. Joana kon van het initiatief genieten door een bestaande instelling in een schoonheidscentrum in Elsene over te nemen en te renoveren.

Microkrediet voor bedrijven: een groeiende trend

Het microkrediet voor zelfstandigen en professionals is een trend die in België steeds meer in trek is en een behoorlijk succes kent: in 2015 werden 869 microkredieten toegekend voor een totaal bedrag van 6,4 miljoen euro door microStart, de koploper voor professionele microkredieten in België. Zij verstrekken een lening van enkele duizenden euro's waardoor zelfstandigen hun project kunnen opstarten of ontwikkelen. Het initiatief is een veel soepeler alternatief dan de traditionele lening bij de bank. 

Het proces verloopt erg eenvoudig: u moet enkel een afspraak maken in een kantoor in Brussel, Luik, Gent, Antwerpen of Charleroi om een adviseur te spreken. Vervolgens wordt onderzocht of het project geschikt en leefbaar is. "Het voordeel is dat de instelling ook hulp biedt nadat het krediet is toegekend. Daardoor is er coaching op alle domeinen mogelijk, met name ook het advies van een advocaat. Dat kwam goed van pas voor onze huurovereenkomst", voegt Joana Merali toe.

Conclusie? Microkrediet is een mooi initiatief waardoor kleine en middelgrote ondernemingen toch kunnen starten, hoewel hun zoektocht naar financiering hun de das had kunnen omdoen. Vind alle voorwaarden op de website van microStart.