Crowdfunding, ook wel participatieve financiering genoemd, is een ware opportuniteit om een startend bedrijf verder te helpen ontwikkelen. Dat legt Pauline Rutten uit, oprichtster van Made with love: kisten voor kinderen, met liefde gemaakt op kleine schaal. Ze gebruikte deze financieringsmethode wanneer ze plots extra financiële steun nodig had om haar succes tegemoet te kunnen komen.

Een groeiende vraag en een nood aan steun om bij te blijven

Pauline legt uit: “Ik had een kist gekregen, die ik vervolgens heb gepersonaliseerd. Daarna vroegen mijn vrienden om hetzelfde voor hen te doen. Van het één komt het ander, en mijn Facebookpagina telde plots meer 7 000 leden. De bestellingen bleven elkaar opvolgen en ik kon moeilijk volgen; ik had één tot twee maanden nodig om te leveren. Om het ritme te kunnen volhouden, moest ik zowel in personeel als in gereedschap investeren. Daarom dacht ik aan een beschutte werkplaats om een honderdtal kisten te schilderen, en zo tijd te winnen. Tegelijkertijd werd een echte website broodnodig. Fondsen waren dus onmisbaar.”

Crowdfunding, een ideale financieringsmethode voor een populair project

De onderneemster vertelt hoe zij gekozen heeft voor participatieve financiering: “Ik was al klant bij BNP Paribas Fortis, waar ik mijn woonkrediet heb. Mijn gebruikelijke contactpersoon van de bank heeft mij dan naar een Adviseur Starters gestuurd. Hij is degene die aan crowdfunding dacht, op basis van mijn Facebook community. Ik moet toegeven dat hij het juist inzag. Ik waardeerde ook zijn steun als adviseur, vooral om mijn business plan op te stellen. Hij heeft het met mij ook over Hello crowd!, het crowdfundingplatform van Hello bank!, gehad. Dit platform stelt de funders een niet-financieel "beloningssysteem" voor. Daardoor kon ik mijn producten aanbieden als beloning voor financiële steun van het grote publiek, en werd ik tegelijkertijd bekender via de crowdfundingcampagne zelf. Hierdoor heb ik zelfs 1 000 extra followers gekregen op Facebook.”

Hoe geprezen worden en drie keer meer fondsen krijgen dan voorzien

Medio november 2018 was het dossier opgesteld bij BNP Paribas Fortis en vervolgens naar Hello crowd! gestuurd. Dan werd Pauline meteen in contact gebracht met een coach om de campagne optimaal voor te bereiden, en haar tijdens het hele proces te begeleiden: “Mijn Hello crowd! coach raadde me aan om in verschillende fasen te werken in plaats van ‘hebzuchtig’ te zijn.” Als het gehoopte bedrag niet voor 100% bereikt is, moet het teruggegeven worden aan de funders. Daarom ben ik namelijk klein begonnen, maar ik haalde snel het eerste streefdoel van 3.500 €. Op de deadline, vlak voor Kerstmis, hadden we een bedrag ingezameld dat ver boven de verwachtingen uitkwam: meer dan 11.000 €. Zo kunnen we - naast onze geplande website - investeren in een laserprinter. In januari zullen we via BNP Paribas Fortis een leasingovereenkomst kunnen lanceren, met een totale kostprijs van 12.500 €.”

De voordelen van crowdfunding

Pauline legt uit wat ze het meest waardeerde van participatieve financiering: “Ik zag mezelf niet meer steun vragen aan mijn naasten. Ik heb de mogelijkheid van bankkrediet nooit uitgesloten, maar dat zou vooral zijn voor een eventuele fysieke winkel in de toekomst. Bovendien heb ik ook een renting bij Arval, en ik wilde voorlopig mij nog niet met krediet bezighouden. Crowdfunding is dus een interessant alternatief geweest, en tegelijkertijd een opportuniteit om:

  • op de goede weg te komen;
  • op hetzelfde moment alle energie in het project te steken en de creativiteit op de vrije loop te laten;
  • de producten en de diensten in de kijker te zetten;
  • meteen in kwaliteit te investeren, in plaats van voor de tweede keuze te gaan, om ‘later beter te kopen’.

Dus als ik het opnieuw moest doen, zou ik weer crowdfunding gaan.”

 

Pauline Rutten

Na een diploma in communicatie en marketing behaald te hebben, werd Pauline Rutten voor zo’n tien jaar verkoopvertegenwoordiger. In november 2018 heeft ze haar eigen onderneming gestart, Made with love. Ze maakt decor en meubels, en specifiek personaliseerbare speelgoedkisten voor kinderen.