In december startten Jan Vercruysse en Sofie Van de Water met Mariloup, een horecazaak in Brugge waar voornamelijk met lokale producten wordt gewerkt. In de bijhorende video kunt u zien hoe zij zich hierop voorbereid hebben. Hier leest u welke moeilijkheden ze onderweg tegen kwamen en hoe ze die overwonnen.

Tegenslagen overwinnen

Een tegenslag is iets waar elke onderneming wel eens mee te maken krijgt, ook Mariloup. “Nochtans verliepen de eerste maanden voor ons zeer vlot, we hadden regelmatig een vol huis. Maar door wegenwerken die onlangs in de buurt van start gingen, merkten we dat we 22% minder klanten over de vloer kregen, toch een aanzienlijk aantal voor een kleine horecazaak.”

“Op zo’n moment komt het erop aan om niet te panikeren en het hoofd koel te houden”, zegt de ondernemer. “Wees geduldig, luister naar wat uw klanten goed vinden en baseer u daar op. Wij hebben ons bijvoorbeeld voor de lunch gefocust op speciale gerechten, omdat die heel erg aanspreken. Durf een klant ook eens te vragen wat hij minder vond, ook in een horecazaak. U zal schrikken hoeveel feedback u hiermee bekomt.”

“Eenmaal u uw sterke punten gevonden heeft, kunt u hier uw eigen verhaal mee maken. Het komt er dan op aan om trouw te blijven aan dit concept en niet om de haverklap een andere weg in te slaan”, zegt Vercruysse.

Steun van naasten

Op papier ziet dat er evident uit, maar in de praktijk komt er veel bij kijken. “Hoe ervaren en getalenteerd u ook mag zijn, vaak kunt u het niet alleen”, benadrukt de uitbater. “Zoek dan ook de juiste steun bij uw project. Wij hebben bijvoorbeeld met veel andere zelfstandigen in Brugge gesproken, om te weten te komen hoe zij omgaan met moeilijkheden.”

“Maar ook op andere vlakken kregen wij noodzakelijke ondersteuning. Wij komen namelijk uit de bankensector en de overstap naar de horeca was toch minder evident dan we verwacht hadden. Vroeger was werk en privé relatief gescheiden, maar die grens bestaat nu niet meer. Werk en privé lopen nu constant door elkaar. Op dat vlak heeft de steun van onze familie, onze ouders in het bijzonder, heel erg geholpen. Het zou ons niet gelukt zijn om met Mariloup te beginnen zonder hen”, besluit de zaakvoerder.

Ondernemersmentaliteit

Vercruysse ziet tegenslagen overwinnen dan ook als een onderdeel van de ondernemersmentaliteit, als een soort van levensstijl. “Daarbij is het vooral van belang dat u het grotere perspectief ziet. Enkele mindere dagen zijn geen ramp, dus staar u daar ook niet blind op. Zolang u op langere termijn groei ziet, bent u op de juiste weg!”

Een horecazaak beginnen | MariLoup

Jan Vercruysse en Sofie Van de Water bereiden zich voor op de opening van hun eethuis. Ze geven enkele tips mee aan andere starters.

Jan Vercruysse

Jan Vercruysse startte na een carrière in de bankensector samen met zijn echtgenote Sofie Van de Water in Brugge de horecazaak Mariloup op, waar ze voornamelijk met lokale producten werken.