"Waarde wordt niet uitgedrukt in jaren", zegt men. We geloven deze stelling meteen wanneer we Romain Hault ontmoeten. Hij bracht reeds op zijn 15e een videogame op de markt. Twee jaar later is hij bezig met de oprichting van zijn start-up, Kiwert. Hij kreeg de bijnaam 'Baby VentureLab' (vernoemd naar zijn incubator VentureLab).  Hij legt uit hoe hij de vooroordelen, gelinkt aan zijn jonge leeftijd weerlegt, terwijl hij een bestuurlijke visie ontwikkelt, die niet aan maturiteit ontbreekt.

Geloofwaardig overkomen als jonge ondernemer

"Bij het conceptualiseren vormt leeftijd geen probleem voor de oprichting van een start-up. Het is pas bij de eigenlijke oprichting van een bedrijf dat men meerderjarig moet zijn. Een mogelijke oplossing bestaat er dan bijvoorbeeld in het beheer van de start-up tijdelijk aan een familielid over te laten. Het helpt wel om 'Baby VentureLab' te zijn. Het wekt bij iedereen nieuwsgierigheid en interesse op. Daarentegen weet ik dat ik alles in het werk moet stellen om de zaken concreet voor te stellen aan potentiële partners. Dat is belangrijk, aangezien ik op zoek ben naar investeerders. Momenteel werken we aan deze geloofwaardigheid door alle mogelijkheden te onderzoeken, om mijn activiteiten verder te kunnen zetten terwijl ik nog niet meerderjarig ben."

Expertise en advies van ervaringsdeskundigen

En als hij 'we' zegt, bedoelt Romain Hault diegenen die hem steunen in zijn dagelijks leven als jonge ondernemer. Dat zijn onder andere zijn ouders, maar ook zijn coach bij VentureLab, start-up accelerator: “Deze incubator biedt me de professionele ervaring waar ik nog niet over beschik, naast vaardigheden inzake ondernemingsplannen en projectleiding. Ik kwam in contact met experts, bijvoorbeeld met advocaten voor het juridische luik. Het is dankzij VentureLab dat mijn project kon evolueren: het ontwerpen van videogames is uitgegroeid tot een gemeenschap van applicatie-ontwerpers en recent tot een ontwikkelingsplatform voor technologische projecten.”

De vereiste uitzonderingen op de regel

Het is mogelijk om het statuut van student-ondernemer te bekomen, maar dat kan pas vanaf het hoger onderwijs. Om dit probleem van timing te omzeilen, heeft de jonge ondernemer de oplossing bij zijn school gevonden: "Mijn school steunt me in mijn project. Ik kreeg van de directie de nodige vrijstellingen om deel te kunnen nemen aan de vergaderingen met mijn partners en coaches. Het is niet het spijbelen dat me motiveert, maar de voortdurende ontwikkeling van mijn project."

Perspectief creëren en beslissen over de toekomst

En zijn leraars hebben het volste vertrouwen in dit buitenbeentje. Hij behaalt niet enkel goede cijfers, hij zorgt zelfs voor gezonde competitie: “Kiwert is een gemeenschap waar ook zijn klasgenoten aan deelnemen. Iedereen komt hier met zijn project om het te laten groeien en om begeleiding te vinden. Dat schept perspectieven. Mijn leven als student heeft echt zin: Ik ga niet meer naar school met het idee om een diploma te behalen, maar ik weet dat ik hier nuttige kennis opdoe voor mijn huidige en toekomstige projecten. Terwijl sommige studenten nog niet weten wat ze willen of verplicht lessen volgen, heeft mijn activiteit als starter ervoor gezorgd dat ik duidelijk weet wat ik wil gaan doen. Ik ga bepaalde studies niet enkel volgen omdat er toekomstmogelijkheden zijn of omdat ze me op één of andere manier aanspreken. Ik ga me binnen enkele maanden inschrijven bij het HEC in Luik, omdat ik de smaak van het ondernemen te pakken gekregen heb.”

Een duidelijke visie hebben en ervaring opdoen

Romain Hault ontplooit zich volledig bij het bepalen van zijn toekomst  en dat maakt de belemmeringen en de werkdruk die bij dit dubbelleven als ondernemer/student horen hanteerbaar. Hij slaagt er ook in om zijn prioriteiten te stellen en vooral om manager-inzichten te verwerven:

  • 2 goed gescheiden levens, met  2 afzonderlijke agenda’s en hun respectievelijke “to-do-lijstjes”
  • constante bijscholing, niet enkel tijdens de lessen, maar ook door het bijwonen van beroepsgerichte bijeenkomsten, ondernemerschap, management, etc.;
  • menselijke en professionele waarden creëren voor geslaagde samenwerkingsverbanden: “Onder mijn klasgenoten bevindt zich echt potentieel (ICT-ontwikkeling, grafische vormgeving…). Door de samenwerking met Kiwert, zullen hen geen vacatures geweigerd worden door een gebrek aan ervaring wanneer ze de schoolbanken verlaten. Hun cv’s zullen concrete projecten bevatten, in plaats van enkel bedrijfsstages. Ze zullen ook reeds operationeel zijn: 7 maand aan de ontwikkeling van een applicatie werken, is heel wat anders dan het volgen van 10-20 dagen praktijkles. We vormen een gemeenschap van jongeren, die gemotiveerd zijn door bedrijfsontwikkeling en het verwerven van competenties.”

Romain Hault

In 2016 lanceerde Romain Hault op 16-jarige leeftijd zijn start-up Kiwert. Kiwert is een platform voor de ontwikkeling van technologische projecten met betrekking tot mobiele toepassingen.