We gaan regelmatig helemaal op in ons ondernemersproject, ook al komt dit op een ongelegen moment in ons leven. Dat is vaak het geval bij studenten-ondernemers. Gelukkig worden deze bedrijfsleiders in spé niet aan hun lot overgelaten. Justine Motmans, laatstejaarsstudente aan de Universiteit Luik en ondernemer, vertelt haar verhaal.

Van het thema van het eindwerk naar ondernemersproject

In het eerste jaar van haar master volgde Justine Motmans een cursus ‘projectworkshop’, maar ze was niet plan ooit ondernemer te worden. Toch ontstond daar het idee voor haar bedrijf, Mon Bar. Ze legt het uit: “Het begon allemaal met de vaststelling dat er weinig bars zijn waar je na de les rustig kunt studeren. Zo kwamen een medestudente en ik op het idee een geïntegreerd webplatform te bouwen waar je zulke bars kunt vinden. Het jaar daarop wilden we er een bedrijfsproject van maken. Omdat we niet goed wisten hoe daaraan te beginnen, werden we doorverwezen naar de incubator VentureLab, zowel door onze professor ‘projectworkshop’ als door een vriendin die haar project daar uitwerkte".

Wat moet u doen om u toegang te krijgen tot de VentureLab incubator?

De twee jonge zakenpartners kregen toegang tot VentureLab via de volgende stappen:

  • online indienen van een kandidatuur;
  • na een oproep, pitching door de kandidaten studenten-ondernemers voor de verantwoordelijken van VentureLab;
  • testperiode van 3 maanden om te tonen dat u ‘gebeten’ bent door het ondernemerschap;
  • nieuwe pitching, daarna mag u een jaar lang gebruikmaken van de incubator.

De incubator, producten en diensten, maar ook een kweekvijver van talent

Wie wil beginnen als student-ondernemer raakt soms ontmoedigd door de diverse academische, fiscale, wettelijke en andere verplichtingen. Om deze verschillende aspecten te leren kennen en meer maturiteit te verwerven als ondernemer, kunnen studenten-ondernemers gebruikmaken van de producten en diensten van de incubator:

  • de lokalen zijn 24/7 open;
  • expertise waarvan de studenten kunnen profiteren: coaching, juridisch advies, ...
  • opleidingen over kernbegrippen van het ondernemerschap:  basis marketing, management, pitching ...
  • toegang tot een ondernemersnetwerk.

Justine Motmans geeft een voorbeeld: “Bij VentureLab vonden we bijvoorbeeld hulp om ons businessplan op te stellen. De incubator is een bijzondere plek, waar je andere talenten ontmoet en waar een zekere wedijver heerst: je leert van elkaar”.

Waag de grote stap niet in uw eentje maar streef tegelijk wel naar een steeds grotere autonomie

Aangezien vorig jaar voor Justine bijna uitsluitend aan haar eindwerk was gewijd, is er geen risico van overlapping met haar cursussen. Ze hoefde bijvoorbeeld geen vrijstelling te vragen om cursussen te kunnen "brossen”. Dankzij haar ervaring als student-ondernemer kon ze zelfs een stage marketing en communicatie in een bedrijf volgen, gewapend met voldoende zelfvertrouwen en haar verworven expertise. 

Ze kijkt ook naar de weg die ze al heeft afgelegd en naar wat ze nog kan verwezenlijken: “Als ik het moest overdoen, zou ik me opnieuw inschrijven bij VentureLab. Maar ik zou wel vroeger aan mijn stage beginnen, nog voor ik bij VentureLab was ingeschreven. Ik ga mijn ondernemingsproject verder ontwikkelen en een halftijdse baan zoeken, zodat mijn bedrijf de kinderziekten te boven kan komen en ik de markt in alle veiligheid kan testen. De idee is om de grote stap niet in mijn eentje te zetten maar wel naar steeds meer autonomie te streven”. Na amper een jaar merken we ook hoe graag ze nieuwe student-ondernemers wil helpen op basis van haar recente ervaringen.

Justine Motmans

Justine Motmans, 25 jaar, voltooit haar studie vertalen en communicatie aan de Universiteit van Luik. Tegelijk lanceerde ze haar ondernemersproject als student-ondernemer binnen de VentureLab incubator: Mon Bar. Het doel van dit concept is liefhebbers van bars te helpen bars te vinden via een geïntegreerd webplatform.