U heeft een goed idee voor een onderneming of product? Of al concrete plannen om met een zaak te starten? Meedoen aan een businessplan-wedstrijd kan u helpen om die plannen om te zetten in een solide bedrijf. Eline Uvin en Wietse Van Ransbeeck, twee ervaringsdeskundigen, leggen uit. 

Een businessplan-wedstrijd

Battle of Talents is een jaarlijkse businessplan-wedstrijd waar studenten en onderzoekers van een hogeschool, universiteit of business school aan kunnen deelnemen. Daarvoor moeten zij een businessplan indienen dat in een eerste fase beoordeeld wordt door een groep deelnemende studenten die de rol van virtuele investeerders op zich neemt en later door een professionele jury, die bestaat uit experten uit het hoger management.

"De investeerders kunnen virtueel geld investeren in de start-ups en zo de aandelenkoers mee bepalen”, verduidelijkt Eline Uvin van organisator Venture Spirit. “Van de meer dan 400 deelnemers mogen vervolgens de 25 beste spelers hun idee live pitchen voor de professionele jury. De winnaars krijgen kantoormateriaal, gratis consultancy of een zakcent. Dit jaar is er ook een reis naar New York voorzien voor het winnende team!"

“Er zijn heel wat zaken die studenten tijdens zo’n wedstrijd leren en die later van pas kunnen komen”, aldus Uvin. “Jongeren brengen vaak een vaag idee dat nog niet helemaal uitgewerkt is. Battle of Talents verplicht hen om dit te concretiseren. Wie bent u, wat doet u, hoe gaat u geld verdienen, wat zijn de risico’s, wie zijn uw concurrenten… Dat zijn enkele van de vragen die ze moeten beantwoorden en die ze moeten staven met cijfers en details. De feedback die ze krijgen van jury en investeerders is daarbij cruciaal.”

Risicoloos ervaring opdoen

U mag falen op dergelijke wedstrijd, dat is absoluut niet erg. Bovendien kan u met de feedback die u gekregen heeft uw skills verbeteren.
De winnaar van de 5de editie, Wietse Van Ransbeeck, is het daarmee eens. Hij won de wedstrijd met Pitu, een bedrijf dat exotische street food wilde aanbieden vanuit een bus. Pitu is een avontuur dat niet is doorgegaan, maar het legde wel de fundamenten voor het huidige bedrijf van Van Ransbeeck: Citizenlab. “Zo’n wedstrijd is een uitstekende manier om jezelf als ondernemer te ontwikkelen”, zegt hij. “Ik heb een opleiding handelsingenieur gevolgd, maar dat was nogal theoretisch. Door de businessplan-wedstrijd Battle of Talents werd het meteen een stuk echter. Bovendien is het risicoloos: het geld is virtueel en je neemt anoniem deel, onder een schuilnaam. Dus zelfs als jouw project het niet haalt, weet niemand wie je bent.”

“We werken inderdaad bewust met schuilnamen”, bevestigt Uvin. “U mag falen op dergelijke wedstrijd, dat is absoluut niet erg. Bovendien kan u met de feedback die u gekregen heeft uw skills verbeteren, zelfs als u niet doorgaat naar de finale.” 

Netwerkeffect

Een ander pluspunt volgens Van Ransbeeck is de contacten die u legt tijdens de wedstrijd en het netwerkeffect. “Wij hebben feedback gekregen van mensen met ervaring, zoals Bart Becks (stichter van crowdfundingproject angel.me, voormalig CEO van Belgacom Skynet, nvdr) en Bart De Waele (expert in de communicatietechnologie, startte al meer dan 15 internetbedrijfjes op, nvdr). Die zouden we anders waarschijnlijk nooit ontmoet hebben. En het is natuurlijk ook goed voor je credibiliteit als je kan zeggen dat je Battle of Talents hebt gewonnen (lacht)."

Ook voor Uvin is die visibiliteit erg belangrijk. “We merken dat deelnemers vaak op hun cv vermelden dat ze aan de wedstrijd hebben deelgenomen, maar we proberen er ook zelf zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven, door persberichten uit te sturen en op sociale media over hen te berichten. Zo trachten we de deelnemers extra onder de aandacht te brengen.”

De finalisten van Battle of Talents zijn er klaar voor !

Benieuwd om te weten wat Battle of Talents betekent voor onze finalisten? Wat is hun reden om deel te nemen aan dit event? Ontdek hun motivatie!

Wietse Van Ransbeeck

Wietse Van Ransbeeck (22) is de oprichter van CitizenLab. Momenteel verblijft hij in Tokio, waar hij zijn laatste jaar als Handelsingenieur aan de ULB/Solvay afwerkt. Hij is gebeten door het ondernemerschap en kaapte in 2014 met Pitu de hoofdprijs weg bij Battle of Talents. In zijn vrije tijd maakt hij het liefst verre reizen.