93% van de studenten die de universiteit verlaten, staat open voor het idee van een onderneming, 43% overweegt om een eigen onderneming op te richten, maar slechts 3% doet dat ook werkelijk*. VentureLab, een ondersteunend ecosysteem voor studenten en jongeren met een diploma uit de regio Luik-Luxemburg, wil hen helpen om de stap te zetten. Romain Simar, de oprichter van CopySim, een digitale printservice, verklaart welke voordelen het programma hem heeft opgeleverd.

Een bedrijf opstarten tijdens uw studies: een uitdaging

Romain Simar heeft niet gewacht op het einde van zijn studies om zijn eigen drukkerij CopySim te openen. Dankzij een passage bij VentureLab in Luik, maakte hij van zijn startup een succes!

Het statuut student-ondernemer

Sinds 2014 biedt de universiteit van Luik zijn studenten de mogelijkheid om te kiezen voor het statuut van student-ondernemer. Dankzij dit initiatief kunnen jongeren hun academische loopbaan afstemmen op de realiteit van een leven als ondernemer. "Dankzij dit statuut kon ik mijn cursus zo indelen dat ik lessen tot na mijn Erasmusverblijf kon uitstellen", benadrukt Romain Simar. "Bovendien kwam ik zo over als een ernstig en professioneel gesprekspartner bij mijn aanvraag tot financiering bij banken." Via de universiteit kon hij zich kandidaat stellen bij VentureLab, maar ook een rechtstreekse aanmelding is mogelijk. 

Hoogwaardige coaching

Bij VentureLab staat het incubatieprogramma centraal, maar er gebeurt veel meer: coaching, het delen van een boekje met strategische adressen, evenementen, ondernemingscheques om de eerste afspraak van een jonge ondernemer met juridische, fiscale of boekhoudkundige experts in het kader van zijn bedrijfsactiviteit te betalen. "Bij mijn aankomst werd mij een coach toegewezen: Luc Pire , medeoprichter en 'entrepreneur in residence' bij Venturelab. Hij heeft mij geholpen bij het verkrijgen van een juridisch statuut voor mijn onderneming, bij het opstellen van mijn financieel plan en heeft mij begeleid bij strategische afspraken. Voor elke nieuwe stap geeft hij mij advies.  Op dit moment wil ik graag zijn mening over het aanwerven van personeel dat mij kan helpen", voegt Romain Simar toe. Voor de jonge ondernemer waren de tips van een professional en vooral het deel uitmaken van VentureLab ongetwijfeld een factor die de ontwikkeling van zijn onderneming heeft bevorderd.

*Bron: VentureLab

Romain Simar

Romain Simar

Romain Simar is laatstejaarsstudent aan de HEC te Luik en startte op zijn 14 jaar een kopieservice voor zijn buren. Op zijn 16 werd het een officiële activiteit, en dit jaar heeft hij zijn eigen bedrijf Copy Sim opgericht.