Een carrièreswitch maken en totaal andere koers varen, welke uitdagingen kom je daarbij tegen en hoe speel je als beginnend ondernemer in op de markt? Vragen waar vele startende ondernemers mee zitten. Een portret van Ellen Verstrepen, jonge vrouwelijke onderneemster en voormalig werknemer van BNP Paribas Fortis. Zij startte tijdens haar carrière in de bank haar bedrijf Elni rond beauty workshops op, en groeide van free learnings tot een bloeiende zaak. 

Het begint met een passie

“Ik hoorde van vriendinnen dat ze het moeilijk hadden om bij het shoppen tussen de mode trends kleding te vinden die bij hun stijl past. Mensen twijfelen soms welke kleuren bij hen passen, en dan kan een kleuranalyse houvast bieden. Ook simpele make-uptips kunnen een groot verschil maken.” 

Na haar studies Communicatiewetenschappen werkte Ellen verschillende jaren in de bank als event- en teambuildingorganisator. Daarnaast volgde ze in haar vrije tijd cursussen rond kleur- en stijladvies en diverse hair & make-upopleidingen. ”Ik had ooit zelf een kleur- en stijlanalyse laten doen en dat had zo’n grote impact op mijn welbevinden dat ik er meer van wilde.” Na een nieuwe functie bij de bank, op de communicatieafdeling, begon het te kriebelen om ook zelfstandige te worden.

Van hobby naar beroep

Stilaan groeide het idee om de twee te combineren: evenementen en beauty. Zo kwam het idee om workshops en teambuildings te organiseren voor vrouwen, om tips te geven rond verschillende beauty thema’s: make-up, welke kleuren passen, stijladvies, hairstyling ...

Na een aantal try-outs in de vriendenkring ging ik aan de slag als lesgever ‘free learning’. Dat is een platform waarbij werknemers van BNP Paribas Fortis cursussen kunnen volgen na de werkuren over verschillende thema’s. Zowel voor vrouwen als mannen gaf ze gedurende twee jaar de avondcursus ‘relooking’. “Het was een super ervaring! De reacties waren enthousiast en het publiek heel divers: van assistentes tot een private banker die dé ideale kleur voor zijn maatpak zocht.”

Na een aantal jaar bij de bank waagde Ellen de sprong en begon met haar man Niels het bedrijf ‘Elni’ (een combinatie van de twee namen). Het bedrijf organiseert beauty workshops waarin stap voor stap eenvoudige tips worden gegeven om dagelijks nét dat extraatje te doen.

Ondernemen als vrouw

Ellen is perfectionistisch ingesteld, en wil het dus op alle fronten perfect doen, zowel privé als voor de uitbouw van haar zaak. Daarom is het belangrijk om goede steun van het thuisfront te hebben, aangezien je als ondernemer ook vaak ’s avonds en in het weekend bezig bent met de zaak. 

“Gelukkig heb ik veel steun van mijn man, want ik ben ’s avonds en in het weekend vaak weg. Ik houd er ook van om met gelijkgestemden te ‘sparren’. Daarom ging ik bij verschillende netwerkverenigingen en ben ook aangesloten bij een beroepsvereniging, ideaal als klankbord.”

Als zelfstandige werk je met verschillende doelgroepen samen en ontmoet je voortdurend nieuwe mensen. “In mijn branche werk ik zowel met particulieren als bedrijven, wat zorgt dat er veel afwisseling is tussen klanten. De ene dag organiseer je een teambuilding voor een bedrijf uit de farmaceutische sector, de volgende dag een vrijgezellenparty.”

Onzekerheid maakt sterk

Het leven als ondernemer is helemaal anders dan als werknemer, omdat je inkomen afhankelijk is van je klanten. Dit geeft soms onzekerheid maar ook een gevoel van fierheid omdat je alle rollen zelf moet vervullen. “Bij mij is dit ook het geval: van mails beantwoorden via facturatie tot opruimen na een workshop (lacht). Gelukkig heb ik een goede boekhoudster die me elk kwartaal advies geeft. Het helpt ook om vaste klanten te hebben om opdrachten al vooruit te plannen, zo ben ik lesgever bij Colruyt Group Academy en bij Femma.”

Toekomst vol dromen

Het leukste aan het hebben van een eigen bedrijf is de vrijheid om zelf alle beslissingen te nemen. “Voor de toekomst heb ik nog veel plannen: zoals een dag in het teken van bruidjes, om alle beauty aspecten van hun huwelijk voor te bereiden, of workshops rond thema’s zoals make-up voor een oudere huid. Maar alles komt stap voor stap! Nu ligt vooral de focus op teambuildings en workshops voor particulieren, en dat is prima zo. Mijn advies voor iedereen die erover denkt om van zijn passie zijn beroep te maken? Gewoon doen!“

Ellen Verstrepen

Ellen Verstrepen behaalde een masterdiploma Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven.  Ze werkte vier jaar voor BNP Paribas Fortis, als organisatrice van events. Door de combinatie van haar werk en privé interesse in beauty, ontstond haar eigen bedrijf Elni waarbij ze beauty workshops geeft voor particulieren en bedrijven. Haar doel is vrouwen helpen met beauty tips en een voorbeeld te zijn voor vrouwelijke jonge ondernemers.

Volg haar op Instagram