Generaties ondernemers blijven elkaar opvolgen doorheen de jaren, maar de prioriteiten blijven altijd hetzelfde: het beste advies vinden voor uw zakelijk project. In 2018 werd Bizcover opnieuw frequent bezocht. De berekening van uw loon als zelfstandige, uw business plan opstellen, de subtiele kant van het btw-stelsel of advies voor het ontwerp van uw website… Een kleine “best of” van de Bizcover-onderwerpen die u het meest hebben verleid in 2018.

Uw loon als zelfstandige berekenen

Als starter is het niet altijd eenvoudig om een zicht te hebben op uw salaris of om te weten hoe u best uw geld beheert. Aarzel niet om een beroep te doen op experts, zoals boekhouders. De gouden regel hier is: “ongeveer de helft van de bruto-inkomsten blijven netto over”. De andere helft van uw bruto-inkomsten dient om uw btw, sociale bijdragen en uw belastingen te betalen. Aangezien deze betalingen verspreid zijn over het hele jaar en niet maandelijks worden afgetrokken, is het uiterst belangrijk om een langetermijnoverzicht te hebben van uw salaris als zelfstandige.

7 stappen om uw onderneming op te starten

Een onderneming opstarten moet volgens bepaalde voorwaarden gedaan worden. Als u deze tegemoet komt, kan u zich lanceren in 7 stappen:

De 7 pijlers om uw business plan op te bouwen

Een business plan opstellen is niet enkel gelinkt met ervaring of juist het gebrek eraan. Het is essentieel voor elk project aangezien het de hoeksteen ervan zal zijn. Het is gebaseerd op 7 pijlers:

Btw : een subtiele en zeer variabele materie

Als zelfstandige, als u midden in de verkoopketen staat, hoeft u de btw niet te betalen: aan de ene kant wordt zij betaald, aan de andere kant hebt u ze tegoed. Uw recht op belastingaftrek hangt af van het type belastingbetaler en de aard van de activiteiten die u zal uitvoeren. Starters waarvan de omzet minder dan 25 000 EUR bedraagt, kunnen kiezen voor een vrijstelling van btw. Deze nuances zijn allemaal subtiel, aarzel dus niet om een btw-expert in te schakelen. Hierdoor vermijdt u boetes of andere problemen door een gebrek aan kennis.

Digitalisering is onvermijdelijk voor bedrijven

In deze digitale wereld is vrijwel elk aspect van uw bedrijf - en zelfs uw leven - al gedigitaliseerd, of gaat het dat nog worden. Zowel starters als ‘senior’ ondernemers hebben er alles bij te winnen om een bedrijf om te schakelen in 2.0-modus.Twee opties zijn hierbij mogelijk: een beroep doen op digitale professionals, of zichzelf zo goed mogelijk bijscholen. Het internet loopt gelukkig over met goede adressen voor internetexperts (freelancers, agentschappen, enzovoort) én van opleidingen om digitaal onafhankelijk te worden. Aarzel niet om een meerwaarde te creëren binnen uw bedrijf door een van uw medewerkers te trainen op het vlak van de good practices van het internet.

Zoals u kunt zien, waren business onderwerpen zeer populair in 2018. Bizcover zal in 2019 zeker niet nalaten om u nieuwe aspecten hierrond te laten ontdekken.