Welke stappen doorloop je allemaal als beginnend ondernemer, welke hindernissen en uitdagingen kom je daarbij tegen en hoe ga je daar mee om? Universele vragen die we gaan proberen te beantwoorden door Ignace Buelens te volgen, een voormalig werknemer van BNP Paribas Fortis. Afgelopen zomer startte hij zijn eigen bedrijf op. In 2019 zullen we regelmatig verslag uitbrengen over zijn ondernemersexploten. 

Een gat in de markt

Verhuizen. Het is een spannend avontuur, maar voor veel mensen eveneens een dikke administratieve kluif omdat alle bestaande contracten en overeenkomsten (denk aan: telecom, energie, verzekeringen, water …) naar de nieuwe woonst moeten overgezet worden. Het is net dat proces dat Smooved, het bedrijf dat Ignace en zijn vriend en zakenpartner Nathan oprichtten, probeert te vergemakkelijken. Iedereen verhuist wel eens, toch?

Het begint met een idee

“In onze vriendenkring zagen we het de laatste tijd steeds vaker gebeuren”, zegt Ignace. “Wij zijn op de leeftijd gekomen dat het ouderlijke nest wordt verlaten en dat er op zoek wordt gegaan naar eigen stek. Maar het verhuisproces zorgt daarbij voor heel wat hoofdpijn. Mensen zijn aan hun lot overgelaten en weten niet goed hoe eraan te beginnen. Daar liggen de kiemen voor een interessant idee voor een bedrijf.”

"Het idee van Smooved is dat de verhuizer één keer alle gegevens en details van zijn bestaande contracten in de website ingeeft en dat daarna alle overdrachten automatisch geregeld worden. “We willen het mensen die verhuizen op die manier zo gemakkelijk mogelijk maken”, legt Ignace uit. “We zagen dat mensen geen probleem hebben met verhuizen op zich, maar dat de papiermolen die er bij komt kijken meestal niet hun eerste prioriteit is. We stellen ook actief nieuwe leveranciers voor die misschien interessanter zijn.” 

Een project neemt tijd in

Afgelopen zomer doorliepen Ignace en Nathan een soort proeftraject, waarbij een twintigtal echte verhuizers door hen werden geholpen met het in orde maken van alle paperassen. “Ik was toen nog bij de bank in dienst, dus aanvankelijk werkten we aan Smooved tijdens het weekend of door hier en daar een dagje verlof te nemen”, vertelt Ignace. “Al snel werd echter duidelijk dat we die werkwijze niet zouden kunnen volhouden. Niet alleen om dat het werkvolume te groot werd, maar ook omdat bepaalde partijen waarmee we wilden samenwerken (telecomoperators en nutsmaatschappijen) een duidelijk engagement en verbintenis van onze kant verwachtten. En dat kan je niet waarmaken door dit enkel maar parttime te doen.” 

Mentale switch

En zodoende maakte Ignace de keuze om zijn vaste job op te zeggen en voluit voor het ondernemerschap te kiezen. “We zijn daarbij niet over een nacht ijs gegaan. De eerste mentale switch die je moet maken, is jezelf overtuigen dat dit de juiste keuze is. Bij mij was dat allesbehalve evident (lacht). Daarom ben ik met familie en mijn partner gaan praten. Mijn beide ouders zijn wel zelfstandigen, maar het zijn artsen, dat is toch nog iets anders dan een bedrijf leiden. Ik heb wel een peter bij wie ondernemen duidelijk in het bloed zit. Met hem heb ik ook lang en uitgebreid gepraat en zijn mening gevraagd.”

Zonder steun geraak je er niet

Het is belangrijk dat je in zulke gesprekken niet enkel zoekt naar bevestiging en schouderklopjes, zegt Ignace. “Je moet kunnen verdragen dat men kritisch is voor je plannen. En natuurlijk heb ik het er ook uitgebreid met mijn vriendin over gehad: dat zij er meteen in geloofde, heeft de keuze wel gemakkelijker gemaakt. Hoe je naaste omgeving tegenover je plannen staat, mag je trouwens niet onderschatten: het is echt wel belangrijk dat je je gesteund voelt, vooral in de moeilijkere momenten, want die zullen er zeker ook komen.” 

Wachten op de nieuwe vennootschapswet

Het is nog vroeg dag wat Smooved betreft, dus op grote hindernissen of moeilijkheden zijn Ignace en Nathan nog niet gebotst. Het bedrijf is bijvoorbeeld nog geen officiële vennootschap, die administratieve vijver hebben ze nog niet moeten doorzwemmen. “We hebben dat uitgesteld omdat er een ingrijpend nieuwe vennootschapswet zit aan te komen”, legt de nieuwbakken ondernemer uit, “en daar willen we op wachten. Dat is ook geen probleem omdat we op zich nog niet 100 procent operationeel zijn. Maar als we binnenkort bijvoorbeeld externe financiering willen aantrekken, zal het officialiseren natuurlijk wel noodzakelijk zijn.”

Gezocht en gevonden: een IT’er

Wat niet evident was, was de zoektocht naar het derde teamlid, een IT’er die de technologische kant van het verhaal voor zijn rekening moet nemen. “Uiteindelijk hebben we het geluk gehad dat we die vonden in Laurens”, zegt Ignace. “Ik ben er ook echt van overtuigd dat een start-up maar zo sterk is als het team waaruit het bestaat en dat je echt het gevoel moet hebben dat het team groter is dan de som van de delen.”

Dromen mag

Ondertussen worden er uiteraard grote plannen gemaakt en wordt er volop gedroomd bij Smooved. Ook dat is een van de aantrekkelijke aspecten van je eigen bedrijf te starten: alle wegen liggen nog open. Tegelijk wil Ignace ook realistisch blijven. “We beseffen wel dat het traject dat we gekozen hebben niet het meest gemakkelijke is. Ik speel vaak alle mogelijke scenario’s voor Smooved in mijn hoofd af en als de twijfel toeslaat, zitten daar soms ook wel eens rampscenario’s bij (lacht). Gelukkig duren die momenten nooit lang.” 

Ignace Buelens

Ignace Buelens behaalde een masterdiploma Economie aan de KULeuven. Hij werkte bijna drie jaar voor BNP Paribas Fortis, op het laatst als Segment Manager Banking for Entrepreneurs – Starters. Door voortdurend zelf met starters in contact te komen, begon ook bij hem het ondernemersvirus te kriebelen.